Μουσείο Καποδίστρια, Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών

Η εξέχουσα προσωπικότητα του Κερκυραίου Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίου ευρωπαίου διπλωμάτη ξεδιπλώνεται εδώ, στο μοναδικό Μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Κερκυραίο, Έλληνα, Ευρωπαίο πολιτικό του 19ου αιώνα.
Στην «Κουκουρίτσα», το οικογενειακό κτήμα των Καποδίστρια στη μέση Κέρκυρα, παρακολουθούμε την πορεία της ζωής του, σε μια αφήγηση που ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και κορυφώνεται με τη δολοφονία του στο Ναύπλιο.

Διαβάστε επίσης για την Κτητορική Μονή Καποδίστρια.

Στο Μουσείο Καποδίστρια θα ανακαλύψετε την ιστορία της Κέρκυρας, της Ευρώπης και της νεότερης Ελλάδας από τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και θα περιηγηθείτε στον ιστορικό κήπο της Κουκουρίτσας.

Κατά την επίσκεψή σας μπορείτε να κάνετε στάση στο Καφέ του Μουσείου και να βρείτε πρωτότυπα αναμνηστικά στο πωλητήριο. Τους θερινούς μήνες διοργανώνονται πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στον Κήπο του Μουσείου, για μικρούς και μεγάλους.

Συλλογές και Αρχείο

Η Μόνιμη Έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια παρουσιάζει τη βιογραφία του Κυβερνήτη και δίνει τη ευκαιρία στον επισκέπτη να σχηματίσει μια σαφή εικόνα για τη ζωή και την παρακαταθήκη μίας εμβληματικής προσωπικότητας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών ισορροπιών στις αρχές του 19ου αιώνα και στη θεμελίωση της Ελλάδας.

Η έκθεση οργανώνεται χρονολογικά και παρακολουθεί τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα και γενικότερα την Επτάνησο Πολιτεία, στη Ρωσία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες και τέλος στο νέο ελληνικό κράτος, μέσα από αντικείμενα που ανήκαν στον ίδιο και την οικογένειά του αλλά και μέσα από Κυβερνητικά τεκμήρια. Η εμπειρία της περιήγησης πλαισιώνεται από ψηφιακά μέσα, τα οποία αναδεικνύουν την πορεία του και ζωντανεύουν την προσωπικότητα του μεγάλου αυτού πολιτικού.

Η Συλλογή του Μουσείου Καποδίστρια περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικών αντικειμένων του Κυβερνήτη, ανάμεσά τους: μοναδικά τιμητικά δώρα που έλαβε κατά την πολιτική του σταδιοδρομία, βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης και αντικείμενα της οικοσκευής του. Επιπλέον η συλλογή απαρτίζεται από τεκμήρια της Κυβερνητικής περιόδου, από οικογενειακά κειμήλια και έπιπλα της αγρέπαυλης.

Το Ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστρια, συγκεντρώνει διαφορετικά είδη τεκμηρίων που σχετίζονται με τη ζωή, το έργο και την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο ψηφιακό αρχείο του Ιωάννη Καποδίστρια μπορείτε να ανακαλύψετε πολύτιμα στοιχεία και πρωτότυπο αρχειακό υλικό που εμπλουτίζουν τη γνώση μας για την προσωπικότητα και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών

https://www.capodistriasmuseum.gr/

Τηλ. Επικοινωνίας: 26610 32440

E-mail: info@capodistriasmuseum.gr

Πηγή

Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών

https://www.capodistriasmuseum.gr/

Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe