Η μαγευτική Λευκάδα που ύμνησαν οι ποιητές μας, αιχμαλώτισαν οι κατακτητές της, προσθέτοντας τα δικά τους στοιχεία και αγάπησε αμέτρητος κόσμος από τους επισκέπτες της, όπως και εμείς!

>Το όνομά της το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα η αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

>Παλαιότερα ονομαζόταν “Αγία Μαύρα” απο  τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται απέναντι απ’ την πόλη της Λευκάδας.

>Η Λευκάδα θεωρείται η πατρίδα των ποιητών και των καλλιτεχνών.

Σπουδαίοι άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία με τα έργα τους, όχι μόνο στη Λευκάδα, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

>Σύμφωνα με τον μύθο η ποιήτρια Σαπφώ πήδηξε απ’ το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ’ τον έρωτά της για τον Φάωνα.

>Στη περιοχή Καλλιγόνι υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης “Νήρικος”, η οποία ήταν και η πρώτη πόλη του νησιού.

>Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 23.000 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

>Η Λευκάδα συνδέεται οδικώς με την πλωτή της γέφυρα μήκους 20 μέτρων.

>Η Λευκάδα ή Λευκάς μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξοί αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ο φωτισμός της στα λιμανάκια της από την είσοδο μέχρι και τις διάφορες περιοχές γύρω από το νησί είναι πάντα εντυπωσιακός.

Την Λευκάδα την ερωτεύεσαι με τη πρώτη μάτια, από τις παραλίες της, τα ηλιοβασιλεματα που θα απολαύσεις σε όποια τοποθεσία και βρεθείς, μέχρι τα καντούνια της με τα ιδιαίτερα χρώματα τους. Αλλά όλα αυτά ξεκινούν από το λιμάνι της με την χαρακτηριστική ξύλινη γέφυρα.

Η γέφυρα των ερωτευμένων

Η γέφυρα των ερωτευμένων, ή γέφυρα των στεναγμών όπως την ονομάζουν, χτισμένη τις αρχές της προηγούμενες δεκαετίας και φωταγωγημένη αρμονικά, με τα βρακάκια και τον φωτισμό του λιμανιού, σε προκαλεί να την περπατήσεις και να αφεθείς στην ρομαντική φύση του τοπίου.

Η ιστορία της Λευκάδας 

Η πλούσια ιστορία της Λευκάδας  όμως, δεν ορίζετε μόνο από τα κτήρια, τα τοπία, τις κατακτήσεις της, την Μυθολογία που την εμπεριέχει και  τις διασημότητες που την περπάτησαν όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας.

Η Λευκάδα ορίζετε κυρίως από τους καλλιτέχνες που την περιέγραψαν, τους ποιητές που ύμνησαν την ομορφιά της ,όπως ο Άγγελος Σικελιανός και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης που μας χάρισαν τα δικά τους αριστουργήματα με το όνομα της.

Στην είσοδο της πόλης θα βρείτε και το πάρκο των ποιητών όπου βρίσκονται οι προτομές τους, μαζί με άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων που τιμώνται έτσι από τους κατοίκους.

Η ρομαντική Λευκάδα και οι ακτές της

Μιας και στον τίτλο μας αναφερόμαστε στην ρομαντική πλευρά της Λευκάδας, σίγουρα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις μαγευτικές παραλίες της που θα λατρέψετε.

Το απέραντο γαλάζιο και τιρκουάζ συναντά το μπλε της θάλασσας στο βάθος του τοπίου που θα αντικρίσετε.

Η οργανωμένη παραλία Κάθισμα αλλά και η πιο άγριας ομορφιάς παραλία Πόρτο Κατσίκι θα σας κάνουν να τις αγαπήσετε.

Οι διαδρομές θα προσθέσουν τοπία πανοραμικά που θα σταθείτε να θαυμάσετε.

Τα γραφικά λιμανάκια και τα χωριουδάκια, οπως ο Άγιος Νικήτας, θα σας προκαλέσουν να τα εξερευνήσετε, ενώ τα ταβερνάκια και οι τζελατερίες θα σας ικανοποιήσουν γευστικά.

Επιπρόσθετες προτάσεις και επιλογές

Μπορείτε απο την Λευκάδα να ακολουθήσετε και τις ημερήσιες περιηγήσεις στα νησιά που βρίσκονται κοντά, αλλά και να επισκεφθείτε τους πασίγνωστους καταρράκτες της στο Δημοσάρι, λίγο έξω απ’ το πολυσύχναστο Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας στο δήμο Σφακιωτών.

Στο Νυδρί ακόμα θα βρείτε και το κέντρο των περιηγήσεων που αναφέρουμε πιο πάνω αλλά και το κέντρο των θαλάσσιων σπορ.

Τα θαλάσσια σπορ είναι και ένας ακόμη λόγος που καταφθάνει κόσμος στο νησί όπως και το παραπέντε, η ιστιοπλοΐα, η ποδηλασία, αλλά και η ιππασία που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Λευκάδας όπως την Βασιλική που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Νυδρί.

Φεύγοντας μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα γλυκά ταψιού, το μέλι, τα παστέλια, τις μάντολες και τα παραδοσιακά τους προϊόντα.. και να κρατήσετε μαζί σας όλα τα θετικά του ταξιδιού σας.. μέχρι την επόμενη φορά που θα το επισκεφθείτε.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: shutterstock
Φωτογραφικό Υλικό: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe