Στις νότιες πλαγιές του όρους Παντοκράτορα κρύβεται ένας ακόμη φυσικός θησαυρός της Κερκυραϊκής φύσης, μια ιδιαίτερη λίμνη με ένα ακόμη πιο ιδιαίτερο όνομα, η λίμνη Καταπίνω.

Ο μοναδικός ημιορεινός λιμναίος σχηματισμός βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις κοινότητες Σπαρτύλα και Σγουράδων, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων με θέα στην κορυφογραμμή του Παντοκράτορα.

Καταπίνω, άλλος ένας υδροβιότοπος στο νησί της Κέρκυρας

Τη χειμερινή και φθινοπωρινή περίοδο η λίμνη διαθέτει αρκετό νερό. Την θερινή περίοδο ένα τμήμα των υδάτων υποχωρεί και διατηρείται μόνο ένα μέρος με στάσιμα νερά στον πυρήνα της, τα οποία βέβαια συνεχίζουν να φιλοξενούν υδρόβια ζωή όπως βατράχια αλλά και έντομα όπως πεταλούδες και λιβελλούλες. Χαρακτηρίζεται επίσης από πλούσια ορνιθοπανίδα. Εκεί, σβήνουν τη δίψα τους αρκετά είδη πουλιών καθώς έχουν παρατηρηθεί και είδη αρπακτικών όπως γερακίνες.

Ακόμη, στις παρυφές της γίνεται καλλιέργεια αμπέλου.

Η θέα της περιοχής αλλά και του γειτονικού χωριού είναι μοναδική. Το υγρό στοιχείο με το πράσινο του δάσους και τους κατάφυτους με ελιές και κυπαρίσσια λόφους θα σας ταξιδέψουν για ακόμη μία φορά σε μία ακόμη άγνωστη πλευρά της Κέρκυρας.

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Σταμάτης Γκίνης, Υδροβιολόγος
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σταμάτης Γκίνης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe