Ο άλλοτε Αρχαίος Υλλαϊκός λιμένας που αποτέλεσε το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Κέρκυρας κατά την αρχαιότητα. Η ονομασία του εικάζεται πως προέρχεται από τη δωρική φυλή των Υλλαίρων, που κατοικούσε στο νησί. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές είχε ονομαστεί και Νεκροθάλασσα μέχρι το 1469 πιθανότατα από την ύπαρξη κάποιου νεκροταφίου στη περιοχή αλλά απαντάται και ως Γλυκής Λιμήν, λόγω του γλυκού νερού του που το διαπερνούσε προερχόμενο από τις ρεματιές τη Κρησίδα και Καβαλάραινα.

Μπορεί ανά τα χρόνια να υπέστη αρκετές μετατροπές ως προς τη μορφολογία του, με την κατασκευή του αεροδρομίου της Κέρκυρας, όμως δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό υδροβιότοπο που φιλοξενεί σπάνια είδη αποδημητικών πουλιών και είναι άξιο σημείο αναφοράς για το νησί των Φαιάκων.

Με έκταση περίπου 1.800 στρέμματα και μέσο βάθος κοντά στο ένα μέτρο, μπορεί κανείς να θαυμάσει στην ανατολική της πλευρά τον πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών που καταφθάνουν στο νησί, την περιοχή Κανόνι με τη Μονή Βλαχερνών και το περίφημο Ποντικονήσι. Στην δυτική πλευρά της λίμνης περιφερειακά υπάρχουν οι οικισμοί Κατακαλού και Χρυσηίδα. Εντός της έχει δημιουργηθεί το αεροδρόμιο και η 280 μέτρων στενή πεζογέφυρα που  ενώνει τις δύο όχθες της από τη περιοχή Κανόνι στη περιοχή Πέραμα.

Η θέα από τη πεζογέφυρα είναι ανεπανάληπτη, με τα αεροσκάφη να περνούν σε απόσταση αναπνοής και τα χρώματα του ουρανού να δημιουργούν τοπία που δε θα συναντήσετε σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Η λιμνοθάλασσα υπήρξε στο παρελθόν μεγάλο ιχθυοτροφείο και μέχρι σήμερα υπάρχουν σε αυτή χέλια, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, κυνηγοί, σπάροι, κακαρέλοι, σακοράφες, ζαργάνες, αθερίνες, διάφορες σαλιάρες και γωβιοί. Ακόμα, πολλά είναι τα αποδημητικά πουλιά που επισκέπτονται τη Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου κάθε χρόνο, ένας σημαντικός αριθμός σπάνιας ορνιθοπανίδας όπως ο αγριοτσικνιάς περνούν από εκεί. Τη λίμνη περιβάλλουν και αρκετοί βάλτοι και αγριοκαλαμιώνες στη δυτική της πλευρά, ενώ άξιο αναφοράς είναι και τα υποβρύχια λιβάδια Ποσειδωνίας, ενός φυτού που αποτελεί  σημαντικό ενδιαίτημα για την ιχθυοπανίδα και το συναντάμε επίσης στη περιοχή Μπενίτσες.

Η Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου μπορεί να διατηρεί κάποιο μέρος από την φυσικότητά της, όμως εάν είχε υπάρξει σχέδιο κατάλληλης διαχείρισης και αξιοποίησης της θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα οικοτουριστικής διαχείρισης και να ενισχύσει τον εναλλακτικό τουρισμό στο νησί.

Αξίζει να εξερευνήσετε τη περιοχή περπατώντας, η με το ποδήλατο σας, η απόσταση από το κέντρο της πόλης είναι μόλις 2 χιλιόμετρα. Βέβαια η έλλειψη φροντίδας της λίμνης πολλές φορές δεν δίνει ικανοποιητικές εικόνες στους επισκέπτες και πολλά σημεία της είναι δύσβατα, πάραυτα δεν αλλοιώνεται η αξία της και σίγουρα θα ήταν ελπιδοφόρο να γίνουν κινήσεις διαχείρισης και ανάδειξης της.

Πηγή

naturagraeca.com Παραθαλάσσιοι υγρότοποι Λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου https://www.naturagraeca.com/ws/

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe