Μετά τα Ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, στην οδό Καποδιστρίου 120 βρίσκεται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά κτίρια της παλιάς πόλης του νησιού, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας. Το κτίριο είναι έργο του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη και στο ισόγειο στέγασε παλαιότερα το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αργότερα λειτούργησε εκεί το πρώτο υποκατάστημα της Τράπεζας Αθηνών.
Το ίδρυμα αυτό αποτελεί το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1836 με πρωτοβουλία νέων διανοούμενων της Κέρκυρας και με πρώτο πρόεδρο τον Κερκυραίο Πέτρο Βράιλα – Αρμένη, καθηγητή της φιλοσοφίας της Ιονίου Ακαδημίας. Αρχικά ονομαζόταν «Φιλοσοφική Λέσχη» και η σημαία της είχε τα χρώματα του Ιονικού Κράτους και ήταν ένα κοσμικό – φιλολογικό κέντρο, κατά το πρότυπο της Αναγνωστικής Εταιρίας της Γενεύης. Επίσης, παλαιότερα λεγόταν “Γκαμπινέττο” από το ιταλικό gabinetto di lettura: αναγνωστήριο.
Έχει έμβλημα τη γλαύκα και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων και Ιδρυμάτων «Europa Nostra».
Γέννημα των φιλελεύθερων δυτικοευρωπαϊκών ιδεών των αρχών του 19ου αιώνα και της διαμορφούμενης κοινής ευρωπαϊκής αντίληψης, ανέπτυξε κοινωνικό, μορφωτικό, πολιτικό και πατριωτικό χαρακτήρα κατέχοντας σημαντική θέση στην πνευματική και κοινωνική ζωή του Ιόνιου χώρου.
Το εμβληματικό κτίριο με την χαρακτηριστική είσοδο με το μπαλκονάκι και την εντυπωσιακή σκάλα είναι σήμα κατατεθέν του νησιού καθώς για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Η Κόμισσα της Κέρκυρας», το καλοκαίρι 1972 χρησιμοποιήθηκε ως το σπίτι της πρωταγωνίστριας «σιόρα Αγγιολίνας» που ερμήνευε η αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου.
Μέλη της Αναγνωστικής Εταιρίας υπήρξαν οι πιο σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν στην Κέρκυρα τους δυο τελευταίους αιώνες, μεταξύ των οποίων ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης και πολλοί άλλοι.
Εκτός από τις αίθουσες μουσειακού χαρακτήρα, διαθέτει επίσης μια πλούσια εξειδικευμένη και διαρκώς εμπλουτιζόμενη βιβλιοθήκη (άνω των 35.000 τόμων, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων εκδόσεων των 16ου-19ου αι.), καθώς και μοναδικές συλλογές ποικίλων αρχειακών τεκμηρίων (χειρογράφων, χαρτών, εφημερίδων, έργων τέχνης, φωτογραφιών).
Περισσότερες πληροφορίες:
Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας
https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu/arxiki/h-etairia/istoriko-skopoi/
Πηγή
ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, Γιώργος Χ. (2006). “Κέρκυρα: ταξίδι στο χρόνο“, Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας, γ’ έκδοση, Κέρκυρα, σελ. 50
Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu/arxiki/h-etairia/istoriko-skopoi/
Σχόλια