Ο Ποιητής εγκαταστάθηκε στο οίκημα που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Σολωμού και ανήκε στον Ιταλό λόγιο Φλαμίνιο Λόλλι, στις αρχές Αυγούστου του 1832. Στο σπίτι αυτό έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και με θέα το νησί του Βίδου συνέθεσε τα ωριμότερα έργα του και σ’ αυτό πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 1857.

Το έτος 1961 ξεκίνησαν από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, στο οποίο έζησε τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια της ζωής του ο Διονύσιος Σολωμός, όπου και πέθανε.

Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (ΕΚΣ) ιδρύθηκε ως Σωματείο το 1952 με σκοπό την έρευνα της ιστορίας, λαογραφίας και γενικά της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής της Κέρκυρας και κατ’ επέκταση των Ιονίων Νήσων.

Το κτήριο είχε καταστραφεί με τους πρώτους ιταλικούς βομβαρδισμούς του έτους 1941. Τα σχέδια και τις μελέτες για την ανοικοδόμηση και διαρρύθμιση του κτηρίου προσέφεραν αφιλοκερδώς οι πολιτικοί μηχανικοί Γεώργιος Λινάρδος και Ρένος Παϊπέτης και ο αρχιτέκτων Ιωάννης Κόλλας.

Τη βάση του Μουσείου Σολωμού αποτέλεσε για πολλά χρόνια το υλικό-φωτογραφικό κυρίως- το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Octave Merlier στην έκθεση την οποίαν είχε ο ίδιος οργανώσει το 1957 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού.

Στο Μουσείο Σολωμού σήμερα φυλάσσεται το γραφείο του Ποιητή και ένα μικρό αυτόγραφό του. Παράλληλα όμως, υπάρχει εκτεθειμένο φωτογραφικό υλικό, αναφερόμενο στους χώρους, στα πρόσωπα και στα γεγονότα που έχουν σχέση με τη ζωή, το έργο, και την εποχή του Σολωμού.

Υπάρχει επίσης πλούσια Σολωμική βιβλιοθήκη, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και η οποία περιλαμβάνει όλες τις παλαιές εκδόσεις του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν“, αλλά και σειρά προσωπογραφιών του Ποιητή και των μελών της λεγόμενης Σολωμικής Σχολής και συνιστά ένα σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο για κάθε μελετητή και φίλο του Σολωμικού έργου.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας

https://eksmouseiosolomou.gr/about/museum/

Πηγή

Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας, https://eksmouseiosolomou.gr/about/museum/

 

 

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe