Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει το νησί της Κέρκυρας στον επισκέπτη είναι ο άρτιος συνδυασμός όλων των γνώριμων χαρακτηριστικών ενός νησιού – ακτές, απέραντο γαλάζιο και ηλιοβασιλέματα-  με το κάλλος των τοπίων, του πράσινου της φύσης, των υδροβιότοπων και των σπηλαίων αλλά και το ενδιαφέρον που προκαλούν ή ιστορία του τόπου, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι μύθοι και τα μυστήρια του.

Η σωστά χαρακτηρισμένη αρχόντισσα του Ιονίου λοιπόν, αποκαλύπτει τα πολύτιμα κοσμήματα της, σε ανυποψίαστους περιπατητές των ορεινών της χωριών, που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από τη θάλασσα.

Νεράιδες, τρεχούμενα νερά, μαγευτικοί καταρράκτες και μυθολογικά μυστικά, κρύβονται στις πλούσιες από βλάστηση βουνοπλαγιές του όρους Παντοκράτορα.

Κάπου εκεί βρίσκονται και οι Καταρράκτες Νυμφών λίγο πιο έξω από το πανέμορφο ομώνυμο χωριό Νυμφές, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή με δρύες και πουρνάρια.

Το χωριό Νυμφές, ή Νεραϊδοχώρι, όπως λεγόταν κατά την αρχαιότητα, πήρε το όνομά του από τις κόρες-νύμφες του Ωκεανού και είναι κρυμμένο στις ορεινές πλαγιές του Παντοκράτορα.

Ο οικισμός Νυμφές έχει συσχετιστεί με τους θεαματικούς Καταρράκτες Νυμφών που βρίσκονται εκεί συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών όλο το χρόνο.

Αυτή η περιοχή του βουνού κάποτε έσφυζε από ζωή καθώς οι Κερκυραίοι θέλοντας να αποφύγουν τους πειρατές, εγκατέλειπαν τις παραθαλάσσιες περιοχές και μετοίκιζαν στα απόμακρα, ορεινά χωριά, νιώθοντας προστασία, κάτω από τη σκέπη των ημίθεων νεράιδων όπως όριζε ο μύθος.

Ο μύθος λέει πως οι Νύμφες, από τις οποίες πήρε το όνομα του το χωριό, λούζονται στα σμαραγδένια νερά του πανύψηλου, δεκαπεντάμετρου καταρράκτη και κρύβονται από τα μάτια των θνητών, χάρη στην πλούσια βλάστηση που υπάρχει τριγύρω.

Για να φτάσετε στους καταρράκτες θα πρέπει να διασχίσετε το χωριό, να περάσετε έξω από το τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου και να ακολουθήσετε τον αγροτικό χωματόδρομο για ενάμισι περίπου χιλιόμετρο.

Το σκηνικό στους Καταρράκτες Νυμφών είναι μαγικό. Ορμητικά νερά πέφτουν από ύψος μεγαλύτερο των 10 μέτρων μέσα σε μια καταπράσινη χαράδρα. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και άλλοι δύο, μικρότεροι καταρράκτες  και καθότι στο νησί κατά το χειμώνα υπάρχουν αρκετές βροχές οι καταρράκτες δεν στερεύουν το καλοκαίρι.

Πηγή

news.gr (2017). “Ο χορός των Νυμφών στους μαγευτικούς καταρράκτες της Κέρκυρας“, https://www.news.gr/travel/taxidia/article/587463/o-choros-ton-nimfon-stous-mageftikous-katarraktes-tis-kerkiras.html

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Σταμάτης Γκίνης
Φωτογραφικό Υλικό: Αλεξάνδρα Βούλγαρη
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe