Το Οικομουσείο είναι ένας νέος θεσμός που συνδέει τον τόπο με τους ανθρώπους του. Επιχειρεί να συνδυάσει παραπάνω από δύο έννοιες, όπως κατορθώνει και η λέξη “οικο-μουσείο” τον ανθρώπινο παράγοντα με τον χώρο, τον “οίκο” του που κατοικεί, τη γη, τη θάλασσα και όσα του δίνουν ζωή και το “μουσείο” που συγκεντρώνει πληροφορίες και τις εκθέτει στο κοινό.

Το Οικομουσείο δεν περιορίζεται μέσα σε τοίχους, όπως τα συνήθη μουσεία, ούτε σε παράθεση ακίνητων εκθεμάτων, αλλά υποδεικνύει διαδρομές πάνω στις οποίες ο επισκέπτης θα συναντήσει τη ζωή και τις αφηγήσεις του τόπου που έρχεται να γνωρίσει.

Το Οικομουσείο Πετριτή και Νότιας Κέρκυρας επικεντρώνεται στην ανάδειξη της θαλάσσιας και παράκτιας κληρονομιάς της Νότιας Κέρκυρας, εστιάζοντας σε τρεις πόλους επίσκεψης: το ψαροχώρι του Πετριτή, τη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων και τις Αλυκές Λευκίμμης. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, η οποία μαρτυρά την αλληλεπίδραση των τοπικών κοινοτήτων με το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον στο πέρασμα των αιώνων.

Το Οικομουσείο Πετριτή και Νότιας Κέρκυρας, δεν περιορίζεται μέσα σε τοίχους, όπως τα συνήθη μουσεία, αλλά υποδεικνύει διαδρομές πάνω στις οποίες ο επισκέπτης θα συναντήσει τη ζωή και τις αφηγήσεις του τόπου που έρχεται να γνωρίσει.

Το Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών που προτείνει το Οικομουσείο θα σας φέρει σε επαφή με τις αλιευτικές κοινότητες και τα ιστορικά χωριά της ενδοχώρας, αλλά και με τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα και το κερκυραϊκό τοπίο.

Πηγή

Petritis Ecomuseum  https://www.facebook.com/petritisecomuseum/

villagepetriti.gr Village Petriti

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe