Κατευθυνόμενοι προς την νοτιοανατολική ακτή της Κέρκυρας συναντάμε ένα ψαροχώρι με πλούσια ιστορία, εικόνες που θυμίζουν Ελλάδα, με το λιμανάκι, την ηρεμία και την απλότητα να το καθιστούν ιδανικό προορισμό διακοπών.

Η ελληνική ομορφιά, η ηρεμία και η απλότητα βρίσκονται στο παραλιακό αυτό χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε στις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις και να προσθέσετε στις αναμνήσεις σας κάτι από καλοκαίρι στο όμορφο νησί της Κέρκυρας.

Οι ονομασίες Έγρυπος και Πετριτής

Η αρχική αρχαία ονομασία του χωριού Πετριτής ήταν Έγρυπος καθώς το χωριό είναι τοποθετημένο στις εκβολές του ποταμού Εύριπου.

Το Πετριτής ως ονομασία του χωριού προέκυψε από έναν Βυζαντινό άρχοντα στον οποίο ανήκε για ένα διάστημα η περιοχή, ο οποίος έφερε το όνομα Πετριτής ή Πετρετίνος. Σύμφωνα με στοιχεία που αντλούνται για την εποχή εκείνη, στη συνέχεια ο ίδιος έδωσε τότε το χωρίο πιθανότατα ως προίκα στην οικογένεια Παλατινού, της οποίας το όνομα συνδέεται μετέπειτα με τον Βυζαντινό πύργο των Παλατιανών.

Το λιμάνι Πετριτή

Αρκετά είναι τα σημεία του νησιού στα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει παραλιακά χωριουδάκια με γραφικά λιμάνια και ταβερνάκια. Ένα σκηνικό ιδιαίτερα αγαπητό σε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού, αυτό όμως που κάνει το Λιμάνι Πετριτή ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι αποτελεί το κυριότερο αλιευτικό λιμάνι της Κέρκυρας συγκεντρώνοντας  τις περισσότερες εκφορτώσεις αλιευμάτων.

Στο χωριό Πετριτής υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά ταβερνάκια που για χρόνια εξυπηρετούν όλους τους λάτρης του καλού φαγητού, με φρέσκα ψάρια δίπλα ακριβώς από το κύμα. Η ατμόσφαιρα σίγουρα θα σας ταξιδέψει σε εποχές πιο ξέγνοιαστες, σε καλοκαιρινές ανέμελες διακοπές και σκηνές από ελληνικές ταινίες όπου οι παρέες ενώνονταν με συντροφιά τα τζιτζίκια που συναγωνίζονταν στο τραγούδι και οι βουτιές συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό ώσπου να σουρουπώσει .

Οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια έχουν ενεργό δράση στα δρώμενα του νησιού, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και ένα πολύ ενημερωμένο website για το χωριό Πετριτής το  Village Petriti. Στο  χωρίο έχει επίσης συσταθεί και τμήμα χορωδίας αλλά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετριτή.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετριτή με εκκίνηση το 2011, αποτελείται από 3 τμήματα με μικρούς και μεγάλους να έχουν ως σκοπό τους τη διατήρηση των εθίμων και των εορτασμών των παραδόσεων, με μια από τις μεγαλύτερες γιορτές να είναι ο εορτασμός της Παναγίας των Βλαχερνών αλλά και η καθιερωμένη Βαρκαρόλα επιπρόσθετα συμμετέχουν σε πολλές άλλες εκδηλώσεις συλλόγων από όλο το νησί της Κέρκυρας.

Επίσης υπάρχουν οι Ακαδημίες του Α.Ο Αστέρα Πετριτή από το 1992 με σκοπό να διδάξουν το ποδόσφαιρο στους  μικρούς φίλους του χωριού του Πετριτή αλλά και των γύρω περιοχών.

Προς τιμήν της συνεχούς δραστηριοποίησης των κατοίκων με την αλιεία αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί το κυριότερο αλιευτικό λιμάνι της Κέρκυρας με τις περισσότερες εκφορτώσεις αλιευμάτων με ποσοστό 76,6% επί των συνολικών εκφορτώσεων δημιουργήθηκε το Petritis Ecomuseum με πολλές χρήσιμες πληροφορίες και δράσεις.

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά Πετριτή

Ένα κτίσμα 50τ.μ. περίπου με ακανόνιστες πέτρες και τοίχους, το οποίο αποδεικνύει πως η περιοχή ήταν εξέχουσας σημασίας τα χρόνια που οι κατακτητές Ρωμαίοι άφηναν το δικό τους στίγμα σε πολλά σημεία του νησιού. Ρωμαϊκά ερείπια θα συναντήσετε και στα χωριά Μωραιτικά, στην Αχαράβη αλλά και στις Μπενίτσες όπου υπάρχουν διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση, ερείπια Ρωμαϊκής Βίλλας με λουτρά και ψηφιδωτό δάπεδο.

Σαν βρεθείτε στη περιοχή, θα απολαύσετε τις βουτιές σας στις δύο παραλίες με τα ρηχά νερά, το καλύτερο φρέσκε ψάρι σε ένα από τα ταβερνάκια, ενώ εξαιρετικές είναι και οι κοντινές περιοχές που κρύβουν τα δικά τους υπέροχα μυστήρια για να ανακαλύψετε όπως το γειτονικό ψαροχώρι Μπούκαρι , το ορεινό χωριό Κορακάδες , τα χωριουδάκια Βασιλάτικα , Άγιος Νικόλαος και Άγιος Δημήτριος αλλά και τα λίγο μεγαλύτερα όπως ο  Χλωμός και οι Αργυράδες .

Η βόλτα σας στα παραδοσιακά χωριουδάκια που βρίσκονται πιο ψηλά θα σας χαρίσει μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς από το λιμανάκι, την παραλία και τους ελαιώνες της περιοχής θα βρεθείτε σε ένα πιο ορεινό τοπίο με θέα το μπλε της θάλασσας.

Το νησάκι της Παναγίας των Βλαχερνών

Για το τέλος κρατήσαμε μια επιπρόσθετη πληροφορία με το νησάκι της Παναγίας των Βλαχερνών, όπως το αποκαλούν. Το νησάκι αυτό που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πετριτής και κάποτε ήταν πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθός. Σε αυτό μάλιστα, υπήρχε και Ναός- Μοναστήρι που είχε χτιστεί λόγω της εικόνας της Παναγίας που βρέθηκε εκεί το 1530 μ.Χ. Από τις τουρκικές επιδρομές το Μοναστήρι καταστράφηκε, ενώ η εικόνα μεταφέρθηκε το 1753, περνώντας από τα χέρια του άρχοντα στον οποίο ανήκε το σημερινό χωριό Πετριτής/ Πετρετίνος στην οικογένεια Παλατιανού. Στο σήμερα, στο χωριό Πετριτής μπορεί να βρει κανείς έναν όμορφο ναό αφιερωμένο στην Παναγία των Βλαχερνών και στην Αγία Κερκύρα.

Πηγή

villagepetriti.gr  “Ο Πετριτής χαρακτηρίζεται ως το χωριό του φρέσκου ψαριού…”  (2021) 

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Little Iremia
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe