Από όποιο μέρος της Ελλάδας και αν είστε, σίγουρα θα έχετε ακούσει για τους λεγόμενους “μπότηδες” εκείνα τα εντυπωσιακά πήλινα κανάτια άρρητα συνδεδεμένα με το νησί της Κέρκυρας και τα έθιμα του Πάσχα.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο αλλά και την Ελλάδα καταφθάνουν στο νησί της Κέρκυρας που ξεχωρίζει για τους ήχους από τις φιλαρμονικές, τα φανάρια του διάσημου δρόμου Λιστον και την φύση να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης εβδομάδας “ντυμένα” όλα στις αποχρώσεις του μωβ.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με το σήμα της πρώτης Ανάστασης και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει το «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον την γῆν» οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν 11, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της παλαιάς πόλης χτυπούν χαρμόσυνα και οι κάτοικοι από τα στολισμένα με κόκκινο πανί παράθυρα και μπαλκόνια τους ρίχνουν τους “μπότηδες”.

Τα πήλινα αυτά σκεύη πολλές φορές είναι γεμάτα νερό, έχουν στενό στόμιο και κάποια έχουν χερούλια στο πλάι, ενώ ποικίλουν σε μεγέθη, και στολισμούς και πολλές φορές έχουν πάνω κορδέλες. Μόλις ολοκληρωθεί το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές βγαίνουν στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».

Το σπάσιμο των “μπότιδων” είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται μόνο στην Κέρκυρα και έχει τις ρίζες του στα χρόνια της ενετικής κατοχής του νησιού, όπου την Πρωτοχρονιά οι καθολικοί Ενετοί έσπαγαν τις παλιές τους στάμνες, για να τους φέρει το νέο έτος καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι Κερκυραίοι, υιοθέτησαν το έθιμο και το μετέφεραν χρονικά στο Πάσχα, καθώς οι Ενετοί τότε τους επέτρεπαν να γιορτάσουν μόνο το μεσημέρι.

Το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας, γι' αυτό μέχρι και σήμερα, κομμάτια από σπασμένους «μπότηδες» συλλέγονται και τοποθετούνται στα σπίτια για να φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια. 

Πως για να φτιάξετε βήμα-βήμα τον δικό σας παραδοσιακό «Μπότη» :

-Περνάμε το κεραμικό σκεύος με το βερνίκι (συνήθως σε κόκκινη απόχρωση)

-Αφού το αφήσουμε να στεγνώσει για περίπου δυο ώρες

-Ολοκληρώνουμε την διαδικασία χρωματισμού του σκεύους με ένα βερνίκι πολυουρεθάνης (κατά προτίμηση άχρωμο).

– Το αφήνουμε να στεγνώσει για 24 ώρες μέχρι να το ακουμπήσουμε.

Για να γράψετε πάνω στο κεραμικό σκεύος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικό χρώμα ή εναλλακτικά ανεξίτηλο μαρκαδόρο

* Μπορείτε να προσθέσετε κορδέλες

* Διακοσμητικά λουλούδια η πασχαλίτσες με κόλλα

* Μπορείτε να προσθέσετε σχέδια με την μέθοδο ντεκουπάζ.

Για όλους εσάς που βρίσκεστε μακριά από το νησί ή σας είναι δύσκολο να προμηθευτείτε σκεύος σας έχουμε μερικές ακόμα προτάσεις!

Το εικονιζόμενο σκεύος φτιάχνεται από νερό και πηλό έτσι εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε σχέδια πάνω σε κεραμίδι ή οποιοδήποτε σκεύος φτιαγμένο από πηλό.

Ευχαριστούμε την Αρίστη Κοντού και την Κατερίνα Μεγαλογένη από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Γυναικών Αγίου Ματθαίου “Ειρήνη”   για τις υπέροχες φωτογραφίες και όλες τις πληροφορίες που μας έδωσαν.  

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe