Η Κέρκυρα τα Χριστούγεννα είναι πανέμορφη. Αποτελεί μια πρώτης τάξεως πρόταση για διακοπές με ποιότητα, ατμόσφαιρα και καθιερωμένες εκδηλώσεις που παραδοσιακά συμβαίνουν κάθε χρόνο!

Η πόλη στολίζεται κομψά, τα καμπαναριά των μικρών εκκλησιών φωτίζονται, οι πλατείες γεμίζουν, και από τα φωτισμένα παράθυρα της Παλιάς Πόλης φαίνονται τα στολισμένα σπίτια των Κερκυραίων.

Η ύπαιθρος αποκτά το δικό της χρώμα με τη μυρωδιά του ξύλου που καίγεται, τον καπνό από τις καμινάδες, τα φωτισμένα καφενεία των χωριών και την προετοιμασία των σπιτιών και των εκκλησιών για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.

Το επίκεντρο της γιορτής φυσικά είναι η πόλη.

 

Οι τηγανίτες τ’ Αγιού

Η πόλη έχει προστάτη τον Άγιο Σπυρίδωνα γι’ αυτό και οι γιορτές στην Κέρκυρα ξεκινούν από τις 12/12 που τιμάται η μνήμη του. Ήδη από την παραμονή, τα καντούνια, οι πλατείες ακόμα και τα μοντέρνα καφέ μοσχοβολάνε φρέσκια ζύμη, μέλι και κανέλα. Οι περίφημες τηγανίτες πωλούνται σε κάθε γωνιά για να γλυκάνουν όλον τον κόσμο και να δώσουν το σύνθημα της έναρξης των γιορτών. Ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων αλλά και άλλα σωματεία προσφέρουν τηγανίτες δωρεάν. Οι δρόμοι πλημμυρίζουν με κόσμο που κάθεται ή τις απολαμβάνει στο χέρι περπατώντας. Και φυσικά, όσοι δεν μπορούν να βρεθούν στην καρδιά της πόλης, φτιάχνουν τις δικές τους τηγανίτες στο σπίτι ή ένα αγαπημένο πρόσωπο τους φέρνει μερικές, όπου κι αν βρίσκονται.

Σημασία έχει ότι όλοι θα γευτούν έστω μια «τηγανίτα τ’ Αγιού για το καλό» τις μέρες που γιορτάζει. Είναι κάτι που καθιερώθηκε από τους πιστούς που κάνουν ολονυχτία και τρώνε κάθε τόσο μια τηγανίτα προκειμένου να αντέξουν την κούραση του ξενυχτιού.

 

Το Πρεζέμπιο

Πλησιάζοντας η παραμονή των Χριστουγέννων, στολίζεται εδώ και πολλά χρόνια η μαγική φάτνη των Καθολικών της Κέρκυρας, το λεγόμενο «Πρεζέμπιο», η γνωστή υπέροχη φάτνη των Καθολικών που βρίσκεται εντός της «Ιεράς Μονής Μελιταίων Αδελφών Φραγκισκανίδων της Ιεράς Καρδίας του Ιησού».

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται τη φάτνη για να ζεστάνουν τις καρδιές τους στην αναπαράσταση του σπηλαίου με τον νεογέννητο Χριστούλη. Ειδικά στις μέρες μας που οι φαντασμαγορικές οθόνες συναρπάζουν όλους, η αξία αυτής της φυσικής σκηνογραφίας είναι μεγάλη!

 

Τα κάλαντα στον/ στη Δήμαρχο

Δεκαετίες τώρα έχει καθιερωθεί να ψέλνουν τα κάλαντα στον/στην Δήμαρχο οι υπέροχες Χορωδίες της πόλης και άλλα πολιτιστικά σωματεία. Αυτό συμβαίνει την παραμονή των Χριστουγέννων στο Παλιό Δημαρχείο San Giacomo.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της Κέρκυρας και της Ελλάδας. Οικοδομήθηκε το 1969, αργότερα μετατράπηκε σε λυρικό θέατρο και τον 20ο αιώνα σε Δημαρχείο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων επισκέπτονται οι χορωδίες και τα σωματεία την φωταγωγημένη πλατεία μπροστά από το San Giacomo και με τη σειρά ψέλνουν τα κάλαντα στον/στην Δήμαρχο που στέκεται με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην μεγαλοπρεπή πόρτα του κτηρίου.

Ακολουθούν ευχές και κεράσματα σε κλίμα χαράς, γιορτής και αισιοδοξίας!

Αντίστοιχα, τα κάλαντα ψέλνουν κάποια σωματεία για τον Ορθόδοξο και τον Καθολικό Μητροπολίτη.

Η μπάντα της «Παλιάς» στην Ευγενίου Βουλγάρεως

Πριν από τα κάλαντα του Δημάρχου, η μπάντα της πιο παλιάς Φιλαρμονικής της πόλης παίζει τα κάλαντα με τα ζωηρά πνευστά και κρουστά όργανα μπροστά από το κτήριο του πολυκαταστήματος Marks n Spencer. Αυτό συμβαίνει στον ιστορικό πεζόδρομο της Ευγενίου Βουλγάρεως όπου το συγκεκριμένο κτήριο που παλιά ήταν κινηματογράφος και σήμερα πολυκατάστημα, είναι ιδιοκτησία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (Παλιάς όπως όλοι την ονομάζουν).

 

Η χριστουγεννιάτικη συναυλία της φιλαρμονικής εταιρίας Μάντζαρος

Στις 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, οι Κερκυραίοι βάζουν τα καλά τους και πηγαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης για να ακούσουν τη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος.

Η ατμόσφαιρα είναι εορταστική, τα κομμάτια των σημαντικών συνθετών προσεκτικά επιλεγμένα και η εκτέλεση πάντα άρτια αφού οι μουσικοί έχουν κάνει ατέλειωτες πρόβες για αυτήν την ημέρα.

Συνήθως η βραδιά είναι θεματική και πάντα οι θεατές υπερηφανεύονται και χειροκροτούν τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη σκηνή με τις παρτιτούρες και τα όργανά τους.

Εκτός από τις παραπάνω καθιερωμένες εκδηλώσεις κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα προκύπτουν πολλές ακόμα!

Θεατρικές παραστάσεις, φιλανθρωπικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, χριστουγεννιάτικα μπαζάρ, ζεστό κρασί και άλλα κεράσματα...

Τα Χριστούγεννα για την Κέρκυρα είναι μια πολύ όμορφη περίοδος. Ενέχουν μια γλύκα από τα παλιά, αρκετή λάμψη και ζωντάνια, παράδοση και φυσικά τι άλλο; Μουσική!

Το κλίμα είναι γιορτινό αλλά ποτέ υπερβολικό ή τεχνητό. Υπάρχει σε όλα μια φυσικότητα και ένας ρομαντισμός που συνδυάζει το χθες με το σήμερα, ενώνει τους μεγαλύτερους με τους νεότερους και τη χαρά με τη νοσταλγία.

Δείτε τα καταλύματα που μπορείτε να διαμείνετε για να ζήσετε τα Χριστούγεννα στην Κέρκυρα εδώ.

Επίσης δείτε τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε τους χειμωνιάτικους μήνες στην Κέρκυρα εδώ.

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Αλίκη Κατσαρού
Φωτογραφικό Υλικό: Φάνης Βιτουλαδίτης (2023)
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe