Το ορεινό κομμάτι των Σινιών απαρτίζεται από διάσπαρτα χωριά και οικισμούς στις πλαγιές του όρους του Παντοκράτορα. Υψόμετρο, κατάφυτες περιοχές, θέα στο απέραντο γαλάζιο χαρίζουν σε αυτούς που το επιθυμούν ηρεμία και απομόνωση.

Πόρτα

Ανεβαίνοντας από τον δρόμο του χωριού Κέντρωμα συναντούμε στην ανατολική πλαγιά του όρους Παντοκράτορα έναν μικρό οικισμό χτισμένο σε υψόμετρο 353 μέτρων, την Πόρτα.

Πρόκειται για μια περιοχή χωρίς τουριστική ανάπτυξη κάτι που της έχει επιτρέψει να διατηρήσει στο έπακρο τα στοιχεία ενός κλασικού γραφικού χωριού της Κέρκυρας: στενός δρόμος και σπίτια με περιποιημένες αυλές, καταπράσινο φυσικό περιβάλλον και απέραντη θέα στη θάλασσα.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90 λειτουργούσαν στην Πόρτα τέσσερα καφενεία και ένα παντοπωλείο. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, την παραγωγή ελαιόλαδου  και την εξόρυξη πέτρας, την χαρακτηριστική «σινιώτικη πλάκα» που ήταν περιζήτητη εντός και εκτός νησιού. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα παραδοσιακό καφενείο που διαθέτει και προμήθειες μίνι μάρκετ. Στο χωριό διαμένουν μόνιμα εικοσιπέντε οικογένειες (περίπου 100 άτομα).

Η θέση του το καθιστά ιδανικό για διαδρομές πεζοπορίας καθώς υπάρχουν και μονοπάτια που οδηγούν σε ερειπωμένα χωριά των Παλιών Σινιών.

Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας

Στην περιοχή βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στην οποία πέρα από την λειτουργία έχουν λάβει χώρα και διάφορες εκδηλώσεις από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών, όπως αφιερώματα στον βίο και στα πάθη της Αγίας Βαρβάρας με συνεργασία και συμμετοχή θεατρικής ομάδας, του Ιονίου Ωδείου Κέρκυρας αλλά και χορωδιών καθώς κάθε χρόνο διοργανώνεται πανηγύρι, συνήθως τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Ιωσήφ Παρτς «Η νήσος Κέρκυρα: γεωγραφική μονογραφή», σελ. 29: “Τους επιτοπίους αναγκαίους οικοδομήσ. λίθους χορηγεί το επί της ράχεως λατομείον της Αγίας Βαρβάρας, ης ο ναός εγένετο βαθμήδον το σπουδαιότερον κέντρον της λίαν εκτεταμένης κοινότητος των Σινιών…”

Μέγγουλας

Σε υψόμετρο 500 μέτρων, στην βορειοανατολική πλαγιά του βουνού του Παντοκράτορα συναντάμε τον μικρό παραδοσιακό οικισμό Μέγγουλα. Παλιά πέτρινα και κάποια εξ αυτών ανακαινισμένα σπίτια ξεπροβάλλουν μέσα από το καταπράσινο τοπίο και προσφέρουν μαγευτική θέα. Ενδείκνυται για τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν την γαλήνη και την ηρεμία ενός γραφικού προορισμού, με πέτρινα μονοπάτια, άγρια φύση αλλά και θέα στη θάλασσα.

Υπάρχει στην περιοχή ένας προαύλιος χώρος – εκθετήριο παλιού ελαιοτριβείου με αλεστική και πιεστήριο προσβάσιμα στο κοινό. Αποτελεί επίσης ένα από τα σημεία του δικτύου μονοπατιών του «Κάσσιου Δία» ενός από τους κορυφαίους αγώνες ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Κέρκυρα.

Σάντα

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον Μέγγουλα βρίσκεται ο οικισμός Σάντα (υψόμετρο 380 μετρα), ο οποίος ναι μεν στερείται τουριστικής ανάπτυξης αλλά αξίζει την επίσκεψη λόγω της θέας που προσφέρει κατά την διαδρομή όσο και του μεγαλείου της υπαίθρου που έχει να επιδείξει.

Πηγή

ΠΑΡΤΣ, Ιωσήφ (1892). “Η νήσος Κέρκυρα: γεωγραφική μονογραφή”, σελ. 29

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριάζη
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe