Οι περιοχές με εδαφικό ανάγλυφο που επιτρέπουν τέτοιου είδους εξορμήσεις στο νησί της Κέρκυρας είναι πολλές και μοναδικές.

Η ευρύτερη περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια αρκετή αναγνωρισιμότητα για τα μονοπάτια που χαράζουν τις πλαγιές της. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά, που αποτελούν και τους λόγους ώστε κανείς να επιλέξει αυτές τις διαδρομές είναι η ύπαρξη της αθλητικής ομάδας “Κάσσιος Δίας”, το τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (οικοσύστημα Ερημίτη, παραδοσιακοί οικισμοί), η ασφάλεια των διαδρομών και η πληθώρα επιλογών στα μονοπάτια, όχι μόνο βάσει της χιλιομετρικής απόστασης και της δυσκολίας αλλά και λόγω της δυνατότητας να διαλέξει κανείς, εάν θέλει το μονοπάτι που θα ακολουθήσει να βρίσκεται κατά μήκος της ακτογραμμής του νησιού ή ψηλά στο βουνό.

Κάσσιος Δίας και Ασφάλεια Πεζοπόρου

Ο Κάσσιος Δίας είναι μια αθλητική ομάδα στην Κασσιόπη που διοργανώνει ετήσιους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Εκτός από τη διοργάνωση των συγκεκριμένων αγώνων ο Κάσσιος Δίας κάθε χρόνο προσθέτει καινούργιες διαδρομές ενώ παράλληλα συντηρεί και αναβαθμίζει τις προηγούμενες.

Μερικές από αυτές τις ενέργειες του Κάσσιου Δία είναι το ξεχορτάριασμα των μονοπατιών, η ενσωμάτωση σχοινιών σε πλαγιές υψηλής εδαφικής κλίσης και φυσικά η ειδική σήμανση που βοήθα τους αθλητές να μένουν εντός σωστής πορείας. Τέτοιες σημάνσεις είναι οι ταμπέλες στο έδαφος που αναγράφουν το όνομα διαδρομής και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο αθλητής, οι πέτρες αλλά και οι κορμοί δέντρων που είναι μαρκαρισμένες με spray πορτοκαλί χρώματος και οι αυτοκόλλητες ανακλαστικές ταινίες σημάνσεως, με τις τελευταίες να διευκολύνουν το έργο των αθλητών σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ο εκάστοτε πεζοπόρος, εφόσον βρίσκεται σε ένα από τα μονοπάτια του Κάσσιου Δία, θα έχει προστασία από τυχόν φίδια, λόγω της συντήρησης και καθαριότητας των μονοπατιών, θα μπορεί να κάνει χρήση των προσεκτικά τοποθετημένων σχοινιών στα δύσβατα μέρη των διαδρομών, ενώ η συνεχής σήμανση καθ’ όλο το μήκος των διαδρομών, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ο περιπατητής να χάσει τον προσανατολισμό του.

Χάρτες Διαδρομών και Συνοδός Πεζοπορίας

Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν πολλές διαδρομές από τις οποίες μπορεί να επιλέξει κάνεις. Εκτός από τις σημάνσεις στην αρχή και στο τέλος κάθε διαδρομής, ο εκάστοτε επισκέπτης μπορεί να βρει το μονοπάτι της προτίμησής του μέσω χρήσης website ή μέσω χρήσης κάποιων εφαρμογών. Συγκεκριμένα στο επίσημο site του Κάσσιου Δία (kassiosdias.com) θα βρει κανείς αρχεία .pdf με χάρτες διαδρόμων, για κάθε αγώνα της διοργάνωσης, καθώς επίσης το site του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κέρκυρας (corfupaths.gr) παρέχει στους χρήστες διαδικτυακούς χάρτες με σύντομες διαδρομές, χαμηλής δυσκολίας. Τέλος, οι πεζοπόροι που αναζητούν κάτι παραπάνω από μία προσχεδιασμένη διαδρομή, μπορούν πάντοτε να κάνουν χρήση των εφαρμογών AllTrails και TrailConnect, ενώ οι επισκέπτες που ενδιαφέρονται να κλείσουν έναν συνοδό πεζοπορίας μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 6971653382 Χρήστος .

Οικοσύστημα Ερημίτη & Παραδοσιακοί Οικισμοί

Ένα κρυμμένο διαμάντι οικολογικής αλλά και ιστορικής αξίας είναι το οικοσύστημα του Ερημίτη και οι ορεινοί οικισμοί της περιοχής των Σινιών.
Περπατώντας στην ακτογραμμή που συνδέει την παραλία “Αυλάκι” με την παραλία του Αγίου Στεφάνου θα συναντήσει κανείς ένα φυσικό ανάγλυφο με συνεχή εναλλαγή λόφων, μικρών κόλπων και γαλήνιων παραλιών, πυκνή βλάστηση και κρυστάλλινα θαλάσσια ύδατα γαλαζοπράσινου χρώματος. Επιπλέον, στην περιοχή του Ερημίτη βρίσκονται τρεις λίμνες Άκολη, Βρωμολίμνη και «Έλος Ερημίτη» που συντελούν στην υποστήριξη των τροφικών αλυσίδων, έχουν μεγάλη βιολογική ποικιλία και αποτελούν ιδανικό μέρος για αναψυχή, εκείνοι που ασχολούνται με την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα για την εντομοπανίδα του νησιού μπορούν να προμηθευτούν από το Mykerkyra shop, mykerkyrashop.com το βιβλίο και οδηγό πεδίου «ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ».

 

Τα μονοπάτια δεν σταματούν όμως μόνο στην παράκτια ζώνη, συνεχίζουν και εκτείνονται ως τους πρόποδες του όρους Παντοκράτορα. Το ορεινό μέρος των Σινιών προσφέρει ένα ταξίδι σε μία άλλη εποχή, μία διαφυγή από τη θορυβώδη καθημερινότητα και πολλά σημεία που η θεά του Ιονίου Πελάγους κόβει την ανάσα. Ο πεζοπόρος ακολουθώντας τα πιο ορεινά μονοπάτια θα επισκεφτεί τα χωριά Σάντα, Πόρτα, Ρου, Τριτσί καθώς και διάφορους ερειπωμένους πετρόχτιστους οικισμούς. Για περισσότερες πληροφορίες του τόπου, όπως εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων, χωριά και οικισμούς, έθιμα και παραδόσεις, καθώς και διάφορα μαγαζιά, μπορεί κανείς να ανατρέξει στις σελίδες του βιβλίου “Northeastern Corfu PARADISE REGAINED” που επίσης παρέχεται από το Mykerkyra shop.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Στην περίπτωση που προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό μπορεί να γίνει χρήση των παρακάτω αριθμών:

– Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112»

– Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας «166»

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Χρήστος Καρύδης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe