Αν είχαμε τη δυνατότητα να μεταφερθούμε στην Κέρκυρα την εποχή της ενετοκρατίας, θα αντικρύζαμε ένα αλλιώτικο τοπίο που δεν θυμίζει σε κάτι την εικόνα που έχουμε στο σήμερα. Ο στρατηγικής σημασίας τρόπος που χτίζονταν τα κτήρια της εποχής, όφειλε να συνάδει με το σχέδιο προστασίας των περιοχών ώστε να είναι προστατευμένα από επικείμενη επίθεση. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του τότε και εντός των τειχών που καθόριζαν τη πόλη της Κέρκυρας, χτίστηκαν εντυπωσιακά ψηλά κτήρια σε τρεις λόφους, τους λόφους Καμπιέλου, Αγίων Πατέρων και Πόρτας Ρεμούντα.

Η Πόρτα Ρεμούντα είναι ένα συνονθύλευμα χρονικών περιόδων, με έντονα ιστορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κατακτητών του νησιού ανά τα χρόνια. Με τετραώροφα κτήρια χτισμένα την περίοδο της Ενετοκρατίας (1386-1797) αλλά ακόμη και επταώροφες πολυκατοικίες που χτίστηκαν την εποχή της Αγγλοκρατίας (1814-1864). Ολόκληρη η περιοχή είναι χτισμένη σε έναν λόφο που καταλήγει στη γνωστή όμορφη πλατεία Δημαρχείου και εν συνεχεία στη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα.

Την περίοδο της Ενετοκρατίας στην οδό αυτή, πραγματοποιούνταν εκεί το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς για την Κέρκυρα, οι ιππικοί αγώνες των ευγενών.

Η Πόρτα Ρεμούντα είναι γνωστή και για το εντυπωσιακό και πρόσφατα αναδιαμορφωμένο «Πλατύ Καντούνι» ή Οδό Μουστοξύδη, που φέρει το όνομα του Κερκυραίου φιλόλογου και ιστοριογράφου, Ανδρέα Μουστοξύδη. Το Πλατύ καντούνι που ονομάζονταν και Strada Larga δηλαδή πλατιά οδός, ξεχώριζε για το πλάτος του σε σύγκριση με όλα τα καντούνια της πόλης που συνήθως κυμαίνονται στα 2-3 μ..

Την περίοδο της Ενετοκρατίας στην οδό αυτή, την τελευταία Πέμπτη του Καρναβαλιού πραγματοποιούνταν εκεί το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς για την Κέρκυρα, οι ιππικοί αγώνες των ευγενών. Οι ιππικοί αγώνες αυτοί ονομάζονταν και Giostre και γίνονταν προς ανάμνηση των αιματηρών, ιπποδρομικών αγώνων του Μεσαίωνα. Κατά το αγώνισμα αυτό δύο έφιπποι αγωνιστές με μη αιχμηρά δόρατα, κάλπαζαν έως το σημείο που έπρεπε να αποσπάσουν ένα μικρό σιδερένιο κρίκο με τερματισμό το τρύπημα ενός ανδρείκελου.

Περπατώντας, στο σήμερα σε αυτή τη περιοχή θα θαυμάσετε πολλά παλιά βενετσιάνικα αρχοντικά σπίτια χτισμένα κατά τον 19ο αιώνα, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, ξεχωρίζοντας το Αρχοντικό Ρίκκι στο νούμερο 17, με τον εξώστη που ήταν ιδανικό μέρος για την παρακολούθηση των αγώνων, τα λίθινα βόλτα και τις διακοσμητικές κεφαλές (ή μουριόνια), που βρισκόταν στην κορυφή της τοξοστοιχίας του κτηρίου.

Η Οδός Μουστοξύδη ή Πλατύ Καντούνι, αποτέλεσε και έμπνευσή για τη δημιουργία δυο ακόμη οδών του νησιού, την Οδό Ομήρου, στη περιοχή Γαρίτσα αλλά και την Οδό Σπύρου Δούη στην περιοχή Μαντούκι, που όπως συνήθιζαν να λένε οι κάτοικοι, έγιναν ως απομίμηση αυτού.

Ακόμη, χαρακτηριστικά κτήρια είναι αυτά του Ιονίου Κονοβουλίου και της Ιόνιας Ακαδημίας, όπως επίσης αξίζει να επισκεφθείτε γνωστές γειτονιές της παλαιάς πόλης όπως αυτή της γραφικής Τενέδου που κατηφορίζοντας οδηγεί στην Οδό Σχολεμβούργου.

Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας, από γειτονιά σε γειτονιά και από καντούνι σε καντούνι ξεχωρίζει με τις ομορφιές της, τους ιστορικούς της θησαυρούς και τις εικόνες που χαρίζει σε όποιον θα παρασυρθεί στην εξερεύνηση της, για να χαθεί και να βρεθεί ξανά με γεμάτες τις αποσκευές των εμπειριών του.  

Πηγή

Σουρτζίνος, Χ. Γιώργος (2008) “Τοπωνύμια γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας”

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Αλέξανδρος Μελίδης
Φωτογραφικό Υλικό: Μαρίλια Μακρή
Μετάφραση & Επιμέλεια: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe