Το βορειότερο νησί των Επτανήσων, η πανέμορφη Κέρκυρα αποτελούσε και αποτελεί ένα αναπόσπαστο γεωγραφικό και πολιτιστικό στοιχείο τους με κομβική θέση στη Μεσόγειο θάλασσα.
Εάν επιχειρούσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, το μόνο σίγουρο είναι πως θα εντυπωσιαζόμασταν από την διαφορετική εικόνα του τότε σε σύγκριση με την εικόνα του νησιού στις μέρες μας.

Η αρχαία πόλη της Κέρκυρας αποτελεί ένα θησαυρό πληροφοριών και στοιχείων με τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Η αρχαία πόλη ή Παλαιόπολη οριοθετείτε από το προάστιο Γαρίτσα έως και το ακρωτήριο Κανόνι και από ψηλά μοιάζει με μια στενή λωρίδα γης.

Τα παραδοσιακά εργαστήρια αγγειοπλαστικής

Στο παρελθόν, εξέχουσα σημασία στις ασχολίες των κατοίκων κατείχε η αγγειοπλαστική.
Στη Γαρίτσα υπήρχαν εν λειτουργία εργαστήρια αγγειοπλαστικής που επι αιώνες εξυπηρετούσαν τις ανάγκες δημιουργίας των χρήσιμων αντικειμένων που ήταν τότε είδος πρώτης ανάγκης.
Η εκμηχάνευση και η βιομηχανοποίηση που επήλθε κατά τη δεκαετία του 50’, έμελλε να αναστείλει προοδευτικά τη λειτουργία των εργαστηρίων.

Η εδαφική μορφολογία και οι γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες

Οι ιδιαίτερες εδαφικές κοιλότητες βρισκόταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και περιείχαν θαλασσινό νερό σε μικρό βάθος το οποίο συνδέονταν με τον κόλπο της Γαρίτσας.
Η ύπαρξη μικρών ψαριών και το γεγονός του ότι οι κοιλότητες αυτές θύμιζαν μικρές λίμνες, δικαιολογεί το ότι απαντάται ως “Γαρίτσα Λιμιώτη” σε αρκετές πράξεις γάμων.

Οι ονομασίες

Το προάστιο Γαρίτσα μονοπωλεί το ενδιαφέρον σχετικά με τις ονομασίες που του έχουν δοθεί ανά περιόδους.
Η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται ιστορικά, σύμφωνα με χειρόγραφα, το 1370, όπου και ονομαζόταν Γαστράδες/Γαστράδικα από τις γάστρες, τα πήλινα σκευή που κατασκευάζονταν στα παραδοσιακά εργαστήρια αγγειοπλαστικής, κάτι που συναντάμε και στην ονομασία του οικισμού Γαστούρι στην κεντρική Κέρκυρα.
Μια ακόμη αναφορά στο προάστιο Γαρίτσα , είναι το Καστράδες, η οποία απαντάται για σύντομο χρονικό διάστημα ως παρετυμολογία της λέξης κάστρο, ενώ από το 1878 και για αρκετά χρόνια ονομάζονταν Λυκούρσι, εξαιτίας της εγκατάστασης 600 περίπου κατοίκων από τη περιοχή Λυκούρσι της Βόρειας Ηπείρου. Οι γραφικές τους ενδυμασίες, οι παραδόσεις και οι χοροί τους, έκαναν ξεχωριστή τη παρουσία τους στο νησί, ενώ στο σήμερα την ύπαρξη τους μαρτυρούν τα μερικά από τα παρακάτω επώνυμα οικογενειών, όπως το Μπεράτης, Γκέκας, Μπόντας, Τσόνας, Τσόγκας, Σκούπουρας κ.α.

Η Ενορία Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχερνών

Η Ενορία Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχερνών βρίσκεται στο όμορφο προάστιο της Γαρίτσας, στο νότιο μέρος της πόλης της Κέρκυρας. Υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Χτίστηκε πριν από τα μέσα του 18ου αιώνα, δίπλα στον μικρότερο αλλά πολύ παλαιότερο μεταβυζαντινό ιερό ναό του αγίου Νικολάου των Ξένων και εορτάζει στις 2 Ιουλίου.

Από άκρη ως άκρη η ομορφιά του τοπίου σε προκαλεί να το περπατήσεις και να το φωτογραφήσεις.

Η Γαρίτσα στο σήμερα

Δεν υπάρχει επισκέπτης του νησιού που να μην μαγευτεί από τη θέα της Γαρίτσας.
Από άκρη ως άκρη η ομορφιά του τοπίου σε προκαλεί να το περπατήσεις και να το φωτογραφήσεις.
Ο κόλπος της Γαρίτσας ενδείκνυται για όλους τους λάτρεις των περιπάτων και της άθλησης καθώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και το ποδήλατο του.
Αρκετές είναι και οι επιλογές για έξοδο καθώς μπορείτε να απολαύσετε το καφέ σας η να γευματίσετε σε κάποιο από τα εστιατόρια η σε κάποια από τις ταβέρνες της περιοχής.

Πηγή

Σουρτζίνος, Χ. Γιώργος  (2006) “Κέρκυρα ταξίδι στο χρόνο” 

Σουρτζίνος, Χ. Γιώργος (2008) “Τοπωνύμια γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας” | 29.Βλαχέραινα Γαρίτσας σελ.50 | 38. Γαρίτσα σελ.58-62

vlacherena.blogspot.com Η Ενορία Υπεραγίας Θεοτόκου Βλαχερνών

antivouniotissamuseum.gr Η αρχαία πόλη της Κέρκυρας

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Φωτογραφικό Υλικό: Άτσαλογραφία G. Richardson 1850
Φωτογραφικό Υλικό: Λιθογραφία Lemervier 1844
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Μετάφραση & Επιμέλεια: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe