Η περιοχή Ποταμός απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και ανήκει στον Δήμο Κερκυραίων.

Πήρε την ονομασία της από το ποτάμι που διασχίζει την περιοχή και ενώνεται με την γέφυρα του Ασύρματου.

Το ποτάμι περιέχει σημαντική ποσότητα νερού υψίστης σημασίας για το νησί και ξεκινά από το ύψωμα του Πέλεκα για να καταλήξει στην θαλάσσια περιοχή των Αλυκών.

Το χωρίο της Παναγίας και η Εικόνας της Παναγίας της Δημοσιάνας

Τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, δείχνουν την σύνδεση της με την ορθόδοξη πίστη των κατοίκων, άλλωστε η περιοχή θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται χωρίο της Παναγίας, μιας και ως επισκέπτης συναντάς πολλές, παλιές εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία.

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας γίνονταν πολλές λιτανείες που κατέληγαν στην Ιερά Μονή της Υ.Θ. Παλαιοκαστριτίσσης στην Παλαιοκαστρίτσα. Μία από αυτές, η αναστάσιμη λιτανεία του Ποταμού ήταν ίσως η παλαιότερη εξ αυτών.

Όπως υποστηρίζεται  σύμφωνα και με την επιγραφή του καντηλιού που δώρισαν στην μονή, το 1677 σταμάτησαν την λιτάνευση της εικόνας μέχρι και την Παλαιοκαστρίτσα.

Την χρονιά εκείνη παρουσιάστηκε έντονη λειψυδρία στο νησί που έπληξε ιδιαίτερα την περιοχή του Ποταμού, έτσι οι κάτοικοι στην λιτάνευση της εικόνας στην περιοχή Τεμπλόνι και ύστερα από δεήσεις προς την Παναγία, οι προσευχές τους εισακούστηκαν και στο σημείο που βρίσκονταν όταν ξεκίνησε η βροχή, έκτισαν ναό αφιερωμένο στην Παναγία την Σπαρμιώτισσα.

Από τότε και η λιτανεία της εικόνας της Δημοσιάνας φθάνει έως και το Τεμπλόνι και την εκκλησία αυτή.

Η ημέρα καθιερώθηκε μετά τις αρχές του 20ού αι. και μέχρι σήμερα τελείται με μεγαλοπρέπεια η λιτάνευση, 35 ημέρες μετά το Πάσχα,την Κυριακή του Τυφλού.

Αξιοθέατα και δραστηριότητες

Ένα από τα σημεία που αξίζει  να επισκεφθείτε στον Ποταμό, είναι η εκκλησία της Αγίας Ελεούσας που βρίσκεται στο λόφο και είχε χτιστεί το 1562.

Η εκκλησία είχε καταστραφεί ολοσχερώς από Γερμανικό αεροσκάφος το 1943 και ξαναχτίστηκε από την αρχή. Μια πέτρα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας έχει μείνει να θυμίζει το παλιό καμπαναριό, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα εις ανάμνηση της καταστροφής της εκκλησίας.

Στην περιοχή επίσης μπορεί κανείς να βρει ιδιαίτερα αρχοντικά, κτήρια του 16ου αιώνα αλλα και το κτήριο από το παλιό διδακτήριο με έτος κατασκευής το 1741 το οποίο στο σήμερα δείχνει έντονα τα σημάδια εγκατάλειψης αλλά στο παρελθόν φιλοξένησε για χρόνια πολλούς μαθητές.

Ακόμα άξια αναφοράς είναι και το καμπαναριό του Αγ. Βαρβάρου και η σκαλινάδα της Παναγίας με την πύλη της.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ποταμού υπάρχουν διάσπαρτα καφέ και εστιατόρια ενώ ενας περίπατος στην περιοχή που βρίσκεται το ποτάμι σίγουρα θα γεμίσει το φωτογραφικό σας άλμπουμ

Πηγή

blogs.sch.gr Η περιοχή μας https://blogs.sch.gr/dimpotm/i-periochi-mas/ 

wikipedia Ποταμός Κέρκυρας https://el.wikipedia.org

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe