Η γεωγραφική θέση και οι κλιματολογικές συνθήκες της Κέρκυρας ευνοούν ένα ευρύ φάσμα μυκήτων που αναπτύσσονται σε όλο το νησί. Κατά τη διάρκεια των βροχερών εποχών (ειδικά το φθινόπωρο, την άνοιξη και μερικές φορές το χειμώνα) μια ποικιλία μανιταριών αναπτύσσεται σε υγρό έδαφος κυρίως σε δάση, ελαιώνες και χωράφια.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό που πραγματικά ονομάζουμε "μανιτάρι"  είναι μόνο το ορατό μέρος του μύκητα που παράγει ειδικούς σπόρους για να πολλαπλασιαστεί. Το υπόλοιπο "σώμα" είναι υπόγειο ή μέσα σε φυτικούς οργανισμούς.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μανιτάρια είναι φυτά επειδή τα βλέπουν να ξεφλέγουν από το έδαφος. Η αλήθεια είναι ότι τα μανιτάρια δεν είναι φυτά, επειδή δεν μπορούν να φωτοσύνθεσουν. Ανήκουν σε μια ομάδα οργανισμών που ονομάζονται FUNGI και έχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

Τα μανιτάρια έχουν υψηλή γαστρονομική αξία και έχουν μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως. Έχουν χαμηλές θερμίδες (περίπου 15 έως 25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και η αρωματική και καλαίσθητη ουσία τους τα καθιστά νόστιμα πιάτα συμβατά με το σώμα μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα είδη μανιταριών που μπορεί να είναι επικίνδυνα ή μοιραία. Επομένως, όποιος επιλέγει τα άγρια ​​μανιτάρια πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος για να διαφοροποιήσει τα διάφορα είδη μανιταριών και να μην αφήσει μια γευστική λιχουδιά να καταλήξει σε μια τρομερή τραγωδία.

Πηγή

Αρχείο Mykerkyra magazine: The Real Corfu, Issue 15

 

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe