Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τραπέζης βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του νησιού της Κέρκυρας, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες του νησιού, λόγω της ύπαρξης της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ξεχωρίζει για την μοναδικότητα του στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και την σπουδαιότητα του να είναι ένα από τα λίγα μουσεία του είδους του στον κόσμο.

Εκτός αυτού, στεγάζεται σε ένα κτήριο που αποτελεί αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Το κτήριο

Το 1845-1846 έγινε η ανέγερση του κτηρίου σε σχέδια του κορυφαίου Κερκυραίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. Εικάζεται ότι στην διακόσμηση του κτηρίου έχουν συντελέσει οι οδηγίες των Άγγλων ιδρυτών και ιδιοκτητών, ενώ ξεχωρίζουν οι ιωνικοί κίονες, η πρόσοψή του κτηρίου και το αέτωμα που μας παραπέμπει σε ναό.

Μέχρι πρότινος το κάτω μέρος του κτηρίου λειτουργούσε ως τραπεζικό κατάστημα, και ο πρώτος όροφος αποτελούσε κατοικία του εκάστοτε διευθυντή της τράπεζας, στο οποίο χώρο σήμερα συναντά κανείς την έκθεση των χαρτονομισμάτων.

Τα εκθέματα

Στην έκθεση, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει ένα από τα παλαιότερα τραπεζογραμμάτια στον κόσμο, το οποίο εκδόθηκε στην Κίνα το 1300 μ.Χ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πρώτα τραπεζογραμμάτια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που εκδόθηκαν στο διάστημα μεταξύ του έτους 1822 έως και το 1920, όπως επίσης και τα προσχέδια, τα δοκίμια και οι μήτρες εκτυπώσεων πολλών χαρτονομισμάτων που κυκλοφόρησαν στον Ελλαδικό χώρο.

Ενώ η συλλογή περιέχει περίπου 1500 τεμάχια Ελληνικών Χαρτονομισμάτων καθώς και ολοκληρωμένες σειρές χαρτονομισμάτων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο εθνικό τους νόμισμα, που κυκλοφόρησαν μέχρι και την απόσυρση και αντικατάσταση τους από το Ευρώ το 2002.

Απο το χθες στο σήμερα

Παρ όλη την σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός τέτοιου μουσείου, η χρονιά που θα εγκαινιαζόταν για πρώτη φορά Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα, άργησε να έρθει, με τα εγκαίνια του να πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο του 1981.
Ενώ, η ριζική αναδιάρθρωση της συλλογής εντός των πλαισίων που ορίζονται υπό τις πρέπουσες μουσειολογικές προδιαγραφές και η ανακαίνιση του κτηρίου, πραγματοποιήθηκε το 2004.
Παράλληλα την ίδια χρονιά θα συμπληρώνονταν και τα 165 χρόνια από την ίδρυση της Τραπέζης Πίστεως και της Ιονικής Τραπέζης.

Η διαμόρφωση του δεύτερου ορόφου τον Ιούλιο του 2007, ενέταξε το κτήριο στα δρώμενα του νησιού δίνοντας την δυνατότητα φιλοξενίας εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοποιήσεων εντός του κτηρίου.

Στο σήμερα, πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες δράσεις και εργαστήρια στο κτήριο, καθώς και επίσκεψη σχολείων και συλλόγων αλλά και του κοινού με προσέλευση εως και 7.500-8.000 άτομα ετησίως.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής σύμφωνα με τις αναγραφόμενες μέρες και ώρες.

1 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου
Τετάρτη έως Κυριακή: 08:00 – 15:00
Τρίτη: Ανοιχτό μόνο για Εκπαιδευτικά Προγράμματα κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης
Δευτέρα: Κλειστό

1 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου
Τετάρτη: 09.00 – 14.00 & 17.30 – 20.30
Πέμπτη: 09:00 – 15:00
Παρασκευή: 09.00 – 14.00 & 17.30 – 20.30
Σάββατο: 08.30 – 15.00
Κυριακή: 08.30 – 15.00
Τρίτη: Ανοιχτό μόνο για Εκπαιδευτικά Προγράμματα κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης
Δευτέρα: Κλειστό

Η είσοδος είναι δωρεάν

Οι μέρες και ώρες που αναγράφονται ενδεχομένως να υπόκεινται σε αλλαγές.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου στο 266 104 1552 και στο e-mail: banknotemuseum@alpha.gr

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Banknote Museum
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe