Ένα μαγευτικό τοπίο πλαισιώνει την ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορά το εκκλησάκι Άγιος Στυλιανός.

Λαξευμένο σε μια σπηλιά στη βόρεια Κέρκυρα, κοντά στο γραφικό χωριό Αφιώνας που είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη διπλή πανέμορφη παραλία, το Πόρτο Τιμόνι όπως είναι ευρέως γνωστό. Σε ένα από τα σχετικά δύσβατα μονοπάτια προς το Πόρτο Τιμόνι συναντά κανείς ένα μικρό εκκλησάκι περίεργα τοποθετημένο σε μια σπηλιά. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Στυλιανό.
Η ιστορία που συνδέει το σημείο αυτό με την εκκλησία προκαλώντας έντονο θρησκευτικό δέος.

Το μικροσκοπικό “καταφύγιο” της εικόνας του Αγίου Στυλιανού στα βράχια της σπηλιάς κοντά στο Πόρτο Τιμόνι.

Λένε πως ο ίδιος ο Άγιος Στυλιανός να υπέδειξε το σημείο που θα τοποθετούνταν η εικόνα του, όπως απαντάται και στις ιστορίες πολλών εκκλησιών.

Έτσι, ένας βοσκός καθώς αναζητούσε ένα από τα πρόβατα του στη περιοχή που σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι, βρήκε την εικόνα του Αγίου Στυλιανού ανάμεσα σε κλαδιά και κοντά σε μια σπηλιά. Πήρε τότε την εικόνα και την τοποθέτησε στην εκκλησία του χωριού, η εικόνα όμως την επόμενη ημέρα δεν βρίσκονταν πια εκεί.
Η εξαφάνιση της εικόνας αποδόθηκε τότε σε κλοπή, όμως ο βοσκός περιηγούμενος κοντά στην σπηλιά την ξαναβρήκε και έκτοτε αποφάσισαν με τους κατοίκους να παραμείνει στο σημείο αυτό.

Έχτισαν λοιπόν το εκκλησάκι αυτό μέσα στη σπηλιά, το αφιέρωσαν στον Άγιο Στυλιανό και το φρόντισαν ως και τις μέρες μας ώστε να είναι επισκέψιμο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες που εντυπωσιάζονται από την ιδιομορφία του.

Στο σήμερα κοντά στο εκκλησάκι βρίσκονται και τα ερείπια από το πέτρινο σπιτάκι που κάποτε διέμενε ένας ιερέας. Το σημείο αυτό έχει προστατεύσει τη μικροσκοπική αυτή εκκλησία από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και την καταπάτηση, διατηρώντας τη γαλήνη και ηρεμία που απλόχερα προσφέρει σε όσους επιθυμούν να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Στυλιανού.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Αλέξανδρος Μελίδης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe