Ανάμεσα στις ωραιότερες διαδρομές στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, υπάρχουν λεπτομέρειες που θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον σας. Οι εκκλησίες με την δική τους ιστορία αλλά και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά τους κτίσματα σίγουρα μπορούν να μας χαρίσουν και πολλές πληροφορίες για την εποχή που κτίστηκαν.

Εάν περιηγηθείτε στον δρομάκι στα “παλιά ψαράδικα” όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, ή καθώς έχετε διαβεί το Λιστον και οδηγείστε προς την περιοχή “Σπηλιά” θα βρείτε σε μια γωνία την εκκλησιά του Αγίου Βασιλείου, η οποία υπολογίζεται πως είναι χτισμένη στα τέλη του 16ου αιώνα.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βασίλειο και τον πρωτομάρτυρα Στέφανο.
Μια φράση συνδέει την εκκλησιά με την ιστορία της, “CALE DEI CALEGHERI , SAN BASILIO E FABRICHE NUOVE”, φράση που υποδηλώνει την σύνδεση της εκκλησίας με την συντεχνία των υποδηματοποιών στην οποία ανήκε.

“CALE DEI CALEGHERI , SAN BASILIO E FABRICHE NUOVE”

Για χρόνια η εκκλησία αυτή είχε έντονη ενοριακή συμμετοχή και οικονομική επιφάνεια. Χαρακτηρίζεται από τον πλούσιο στολισμό της από εικόνες και ξεχωρίζει για τα πολυτελή στασίδια της φτιαγμένα από «μόγανο» ένα είδος καλού ξύλου.
Η υπολογίσιμη κτηματική περιουσία της εκκλησίας είναι μεγάλη καθώς κατά το παρελθόν  ήταν σύνηθες για τις άτεκνες οικογένειες των υποδηματοποιών να αφήνουν στην εκκλησία κτήματα και χωράφια, ως ένδειξη της αιώνιας πίστεως τους στον θεό.
Επιπρόσθετα, έσοδα της εκκλησίας προέρχονταν και από τα καλλιεργήσιμα χωράφια στην ύπαιθρο με αμπέλια και ελιές. Τα ακίνητα, σπίτια και μαγαζιά βρίσκονταν διάσπαρτα στην Κέρκυρα ενώ ανάμεσα τους περιλαμβάνεται και το σπίτι του Νικόλαου Μάντζαρου, του εθνικού μας συνθέτη και μουσουργού.

Εάν βρίσκεστε στην παλαιά πόλη αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία Αγίου Βασιλείου, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα και ο Ναός της Παναγίας των Ξένων.

Πηγή

Τσανταρίδης, Γιάννης  “Η ιστορία της Κέρκυρας” β’ έκδοση 2003, Αγίου Βασιλείου σελ. 224

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Αλεξάνδρα Βούλγαρη
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Μετάφραση & Επιμέλεια: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe