Στην κορυφή της οδού Μουστοξύδη, στον δρόμο που είναι γνωστός με το τοπωνύμιο «Πλατύ Καντούνι», δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο της Ιονίου Βουλής. Το πέτρινο, νεοκλασικό κτίριο κατασκευάστηκε το 1855 από τον Ιωάννη Χρόνη και ξεχωρίζει όπως όλα τα έργα του μοναδικού αυτού αρχιτέκτονα με τη σημαντική συμβολή στα ιστορικά μνημεία του νησιού.

Παρότι με την πρώτη ματιά, το κτίριο θυμίζει τις όψεις των πτερύγων των Ανακτόρων Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, εντούτοις αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα στην Ελλάδα.

Στην κύρια είσοδο της Ιονίου Βουλής χαρακτηριστικοί είναι οι πανύψηλοι κίονες, δωρικού ρυθμού. Στο εσωτερικό του κτιρίου που είναι φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, διακρίνεται ο τεράστιος θόλος του καλυμμένος από ξύλινη σκεπή. Μία σειρά από κολόνες στηρίζουν ένα ημικύκλιο εξώστη, που βρίσκεται σε ελλειπτικό περιστύλιο και δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα της παρακολούθησης των συνεδριάσεων. Τα μακροσκελή, σε υπέρμετρο μέγεθος, παράθυρά του στις πλαϊνές πλευρές του κτιρίου φτάνουν μέχρι το ύψος του θόλου, αφήνοντας άπλετο φως να «ακτινοβολεί» σε όλο το χώρο. Η ανέγερσή του κτιρίου ξεκίνησε το 1854 και ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο.

 

Οι μαρμάρινες επιγραφές στην είσοδο, γραμμένες δεξιά στα ελληνικά και αριστερά στα αγγλικά, αποτελούν σημείο αναφοράς της ανάδειξης του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη στέγαση της Επτανησιακής Βουλής.

Ιόνιος Βουλή, ιστορική αναδρομή

Η Ιόνιος Βουλή συνήλθε για πρώτη φορά το 1817 στην κατοικία του Άγγλου αρμοστή, μέσα στο Παλαιό Φρούριο. Το 1818 – 1823 στεγάστηκε στο παλάτι του Βάϊλου. Από το 1823 μέχρι το 1849 λειτούργησε στην ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων, ενώ το 1849 εγκαταστάθηκε στο σημερινό χώρο σ’ ένα άλλο Βενετσιάνικο κτίριο, το οποίο όμως κάηκε το 1852. Στον ίδιο χώρο το 1855 ιδρύθηκε το νέο βουλευτήριο.

Το 1863 στο κτίριο της Ιονίου Βουλής ψηφίστηκε η ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα και υπογράφηκε από τους 40 βουλευτές της ΙΓ’ Βουλής.

Το 1869 παραχωρήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση στην Αγγλική κοινότητα, για να το χρησιμοποιήσει ως εκκλησία. Με την πυρπόληση της Κέρκυρας από τους Γερμανούς το 1943 κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του. Το 1943 η Αγγλική Πρεσβεία το παραχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο. Το 1962 αναστηλώθηκε υπό την εποπτεία του αρχιτέκτονα Ιωάννη Κόλλα. Από το 1978, που υφίσταται με τη σημερινή του μορφή, λειτούργησε και ως έδρα Μουσείου, αφιερωμένου στους αγώνες για την ελευθερία των Επτανήσων.

Σήμερα στο κτίριο της Ιονίου Βουλής

συνέρχονται εκδηλώσεις τιμής, συνεδριάσεις καθώς τελούνται και πολιτικοί γάμοι ενώ αποτελεί πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται το νησί, μεταξύ αυτών του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχηγών κομμάτων, εκπροσώπων της Βουλής και πολιτικών προσώπων εν γένει.

Πηγή

archaiologia.gr. “Ιόνιος Βουλή: Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της δημοκρατίας“, https://www.archaiologia.gr/blog/2020/10/21/%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84/ (ΑΠΕ-ΜΠΕ (Α. Ταπάσκου))

ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, Γιώργος Χ. (2006). “Κέρκυρα: ταξίδι στο χρόνο“, Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας, γ’ έκδοση, Κέρκυρα

 

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe