Κατεβαίνοντας το δρόμο για το πανέμορφο Καλάμι συναντούμε στην αριστερή πλευρά μας έναν από τους πιο ιδιαίτερους κόλπους της Βορειοανατολικής Κέρκυρας, αυτόν της Κουλούρας. Ένα καταπράσινο πέταλο που ξεπροβάλλει μέσα από κυπαρίσσια και ξεχωρίζει με ένα άκρως γραφικό ψαρολίμανο γεμάτο κυρίως από ξύλινα καΐκια.

Θα σας προτείναμε να παρκάρετε πριν φτάσετε στο τέλος του στενού δρόμου που ουσιαστικά καταλήγει στον προαύλιο χώρο ενός εκ των πιο όμορφων ξωκλησιών του νησιού, αυτό του Αγίου Νικολάου (της Πέτρας). Πηγές αναφέρουν πως στις 20 Μαΐου του 1085 μ.Χ. ένα Ιταλικό πλοίο που μετέφερε το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου στην Ιταλία, περνώντας από το στενό της Κέρκυρας λόγω κακοκαιρίας σταμάτησε στην Κουλούρα. Στην εκκλησία υπάρχουν τάφοι των κατά καιρούς ιδιοκτητών του αρχοντικού, παλαιές εικόνες και τοιχογραφίες.

Κατεβαίνοντας από τα σκαλάκια της εκκλησίας βρίσκεστε αμέσως στο γραφικό λιμανάκι, εκεί που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Χρωματιστά μικρά ψαροκάϊκα και βαρκούλες παίζουν με το μπλε της θάλασσας και το πυκνό πράσινο της τριγύρω περιοχής. Ψαράδες με αυτοσχέδια καλάμια και πετονιές ψαρεύουν επίσης γύρω από το λιμανάκι.

Κουλούρα, το αρχοντικό

Συνεχίζοντας τον περίπατο συναντούμε ένα από τα πιο γνωστά και με πλούσια ιστορία αρχοντικά στην Κέρκυρα, ένα αρχοντικό που ουσιαστικά εφάπτεται στο φυσικό αυτό λιμανάκι και στη θάλασσα, τη βίλα Ανιέλι. Πρόκειται για ένα κερκυραϊκό αρχοντικό που χτίστηκε από τους Ενετούς ως φρούριο απέναντι στις επιδρομές των πειρατών και κατέληξε να φιλοξενεί επί σειρά ετών γαλαζοαίματους και αριστοκράτες της Ευρώπης. Η ευρύτερη περιοχή της Κουλούρας ήταν στο παρελθόν ιδιοκτησία των Κουαρτάνων (Καρτάνων), αρχοντική οικογένεια της Κέρκυρας, πιθανόν κρητικής καταγωγής με τίτλο ευγενείας από τον 15ο αιώνα και μετέπειτα, πέρασε στα χέρια της οικογένειας Γεννατά, η οποία φέρει την καταγωγή της από τον οίκο Γεννατά της Κεφαλονιάς.

Στην Κουλούρα δεν υπάρχουν άλλα σπίτια κοντά στην ακτή παρά μόνο μια ψαροταβέρνα πάνω από το λιμανάκι. Υπάρχει επίσης ένα πολύ μικρό κομμάτι παραλίας στο τέλος του λιμανιού από την εξωτερική πλευρά του η οποία όμως είναι εντελώς ανοργάνωτη.

Στους καταπράσινους λόφους που περιβάλλουν την περιοχή, υπάρχουν αρκετές πολυτελείς κατοικίες που προσφέρονται για ενοικίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς πολλοί, εύποροι κυρίως τουρίστες, επιλέγουν αυτού του είδους τις διακοπές, που προσφέρουν απομόνωση και ηρεμία.

Μία περιοχή, μικρός παράδεισος για αυτούς που αγαπούν το αναλλοίωτο και το γραφικό στοιχείο αυτού του νησιού.

Πηγή

Σύλλογος των Απανταχού Σινιωτών Κέρκυρας “Ο Παντοκράτωρ” https://www.facebook.com/sinioton/posts/796245143815996/

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe