Ο παραδοσιακός οικισμός Σιναράδες βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τη πόλη της Κέρκυρας και έχει περίπου 2.000 μόνιμους κατοίκους.

Όπως είναι σύνηθες σε πολλά ορεινά χωριά που απαντώνται στο νησί της Κέρκυρας, έτσι και αυτό χτίσθηκε τοιουτοτρόπως, για να προστατεύεται από τις συχνές θαλάσσιες επιθέσεις των πειρατών.

Το χωριό Σιναράδες είναι ένα παραδοσιακό χωριό, ιδιαίτερα αγαπητό ως πέρασμα για την διάσημη παραλία του Άγιου Γόρδιου, ενώ εξίσου δημοφιλής προορισμός είναι και η παραλία Κοντογιαλός. Κοντινά όμορφα και παραδοσιακά χωρία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι οι Κουραμάδες, ο Πέλεκας και λίγο πιο μακριά το χωριό με τη πλούσια ιστορία οι Κυνοπιάστες.

Η ιστορία του

Πίσω στο χρόνο παρ’ αυτά έμεινε στην ιστορία ως το χωριό που πήρε ξανά ζωή, αφού ενώ χτίσθηκε στα μεσοβυζαντινά χρόνια, εγκαταλείφθηκε και εποικίστηκε ξανά το 1669.

Οι νέοι κάτοικοι του ήταν πρόσφυγες από τη Κρήτη, γεγονός που στο σήμερα αποτυπώνεται στην κατάληξη πολλών επώνυμων των κατοίκων του νησιού που τελειώνουν σε -άκης, όπως Δουκάκης, Βασιλάκης.

Η ονομασία του

Η ονομασία του χωριού περιστοιχίζεται από πολλές εκδοχές ως προς την προέλευση της.

Η επικρατέστερη θέλει το χωριό να ονομάστηκε έτσι από μια παλιά Βυζαντινή αρχοντική οικογένεια που λέγονταν Σιναράς/Συναράς. Οι ονομασίες χωριών από οικογένειες ευγενών είναι κάτι ιδιαίτερα σύνηθες στο νησί της Κέρκυρας.

Μια άλλη εκδοχή θέλει, να πήρε την ονομασία του από την ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία, όπου η χρήση αξίνων έδωσε την ονομασία Αξιναράδες αρχικά, ενώ ακόμη θα μπορούσε η ονομασία Σιναράδες να προέρχεται από το συν-αράτω.

Η επίσκεψη στον οικισμό Σιναράδες

Τα σπίτια

Ο οικισμός Σιναράδες είναι ένας ακόμη οικισμός που χτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπονται οι επιθέσεις των πειρατών, η δόμηση αυτή που παρουσιάζει απαντάται και σε πολλά ακόμη σημεία του νησιού.
Οι χαρακτηριστικές για το νησί στοές ή «τα βόλτα» όπως τις ονομάζουν, τα πορτόνια με τα περίτεχνα τους σχέδια, όπως και οι καμπυλωτές πόρτες στα κατώγια, είναι μερικά από τα γνωρίσματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής που ξεχωρίζουν.

Οι εκκλησίες

Εξέχουσας σημασίας είναι και οι εκκλησίες που βρίσκονται στον οικισμό, καθώς οι πιο παλιές από αυτές είναι κατασκευασμένες περίπου στα τέλη του 15ου αιώνα.
Εντυπωσιακά είναι τα καμπαναριά τους καθώς και οι εικόνες στο εσωτερικό τους, υπογεγραμμένες από αξιόλογους αγιογράφους.
Σαν βρεθείτε στο χωριό Σιναράδες, αξίζει να επισκεφθείτε τον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου και Αγίου Σπυρίδωνος που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κοντά στην κεντρική πλατεία. Η μια πλευρά του ναού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων Λυκίας ενώ η αριστερή πλευρά στον Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος. Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1990 ενώ με τη διαδικασία αμμοβολής στο τέμπλο της, φανερώθηκε ένα μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας πέτρινο παλαιό τέμπλο. Στο εσωτερικό μέρος του ναού υπάρχουν λείψανα Αγίων όπως του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και Αγίου Χαραλάμπους, ενώ εντύπωση προκαλεί η τοιχογραφία της Πλατυτέρας στο Ιερό και το Ιταλικό εκκλησιαστικό αρμόνιο που βρίσκεται στο γυναικωνίτη.

Τα αξιοθέατα

Ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί στη περιοχή είναι «το Αερόστατο». 12 χιλ. από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας μπορείτε να θαυμάσετε την μοναδική θεά του, που σας δίνει την αίσθηση του ότι βρίσκεστε μέσα σε ένα αερόστατο.

Το Νησί Κυρά-Δικιάς (Κυρά-Δικαίας ή Κερα-Δικιάς) που βρίσκεται στον ορίζοντα του «Αερόστατου» πήρε το όνομα του από την εκκλησία της Παναγάς Κυρά-Δικαία που βρίσκεται εκεί.
Στις μέρες μας η εκκλησία λειτουργείται δύο φορές το χρόνο, στις 29 Ιουνίου και στις 8 Σεπτεμβρίου όμως σύμφωνα με έγγραφα που έχουν διασωθεί, λέγεται πως ένα σχοινί ξεκινούσε από τη θέση Σημαντήρι και έφθανε έως το νησί, ώστε να μπορούν οι καλόγεροι που διέμεναν στο νησί, να ειδοποιούν για τυχόν πειρατικές επιδρομές η περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μπορεί η έκταση του νησιού αυτού να είναι μικρή, όμως ευλογήθηκε από τη φύση με αγριοελιές, παυλοσυκιές, μικρούς θάμνους και σκίνους που βρίσκονται τοποθετημένα διάσπαρτα στα 60 μέτρα στεριάς που σχηματίζει το νησάκι αυτό. Πίσω στο χρόνο η προσέγγιση στο νησί γίνονταν με καΐκι ενώ υπήρχε και αξιοσημείωτη κτηματική περιουσία.

Στα βορειοδυτικά του νησιού, ξεχωρίζουν βράχοι που φέρουν την ιδιαίτερη ονομασία «Της νύφης τα λιθάρια». Σύμφωνα με τους ντόπιους η ονομασία αυτή συνδέεται με την ιστορία μιας νύφης την οποία απήγαγαν πειρατές ενώ το νεκρό της σώμα το εντόπισαν ψαράδες ανάμεσα στους δύο βράχους και έτσι προέκυψε η ονομασία που κρατά μέχρι και τις μέρες μας.

Στη περιοχή υπάρχουν πολλά ακόμη ενδιαφέροντα σημεία όπως το πευκοδάσος πάνω από τις παραλίες Δεχουμένων, Μαύρου Άμμου, Μαύρων Πλακών και Γιαλισκαριού.

Μύθοι ή πραγματικά γεγονότα, το μόνο σίγουρο είναι πως η θέα από διάφορα σημεία του οικισμού αλλά και των περιοχών που το πλαισιώνουν είναι εκπληκτική, ενώ σαφώς η μαγεία του τοπίου και το μυστήριο που προσδίδουν οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, έχουν αποτελέσει και αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλά εξαίρετα καλλιτεχνικά δημιουργήματα του χθες και του σήμερα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων “Νίκος Πακτίτης” 

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Μέσης Κέρκυρας βρίσκεται στο χωριό των Σιναράδων, είναι μια αναδρομή στην ιστορία της Κέρκυρας και αξίζει να το επισκεφθείτε. Εμψυχωτής και πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Μέσης είναι ο συνταξιούχος δάσκαλος Νίκος Πακτίτης, ο οποίος ήδη από την δεκαετία του 1950 αρχίζει να ασχολείται με την λαογραφία. Αποτέλεσμα αυτής του της ενασχόλησης ήταν η δημιουργία της Λαογραφικής Εταιρείας Μέσης Κέρκυρας, ενός σωματείου που έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει και να αναδείξει οτιδήποτε αφορά τον λαϊκό μας πολιτισμό.

Φιλαρμονική Σιναράδων
Με έτος ίδρυσης το 1961, αρχικά αποτελούνταν από 15 άτομα, στο σήμερα όμως έχει ξεπεράσει τα 75.  Η φιλαρμονική Σιναράδων συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις του νησιού, όπως στις λιτανείες της Κέρκυρας κατά την Κυριακή των Βαΐων και την 11η Αυγούστου, διοργανώνει συναυλίες και έχει συνεχή παρουσία στις θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις του χωριού.

Πνευματικό Κέντρο Νεότητας
Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει Πνευματικό Κέντρο Νεότητας στο οποίο λειτουργούν ποικίλα τμήματα. Από τα τμήματα ξεχωρίζουν αυτό της διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, η βιβλιοθήκη, κ.ά. , κάτω από την ίδια στέγη πραγματοποιούνται και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ομιλίες και διαλέξεις.

Πηγή

Δημουλάς Γεράσιμος Σπερατζάδα τσου Κορφούς”

filarmonikisinarades.gr (2010) Σιναράδες Κέρκυρας

corfiatikoanagnosma.blogspot.com (2012) “Σιναράδες”

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: θωμάς Κατσαρός
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe