Ένα δύσβατο σημείο του νησιού που αξίζει κανείς να γνωρίσει μέσα από το φωτογραφικό ταξίδι και τις πληροφορίες που έχουν συλλεχτεί για αυτό το μυστηριώδες σπήλαιο της Κέρκυρας.

Ο θαυμαστός κόσμος που κρύβεται στα έγκατα της γης και η πλούσια φαντασία των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται τα σπήλαια, μας έχουν χαρίσει πολλές και ενδιαφέρουσες σελίδες λαϊκών μύθων και παραμυθιών. Η Κέρκυρα είναι ευλογημένη με σημεία που δύσκολα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ένα από αυτά εξ αυτών είναι το Σπήλαιο Κατσούρη στη περιοχή Γλυφά.
Η εξερεύνηση έγινε από τον Γιάννη Βασιλάκη, τον Αλέξανδρο Μελίδη και τον σπηλαιολόγο René van Vliet, στις αρχές Οκτωβρίου του 2018.

Το σπήλαιο βρίσκεται τοποθετημένο πολλά μέτρα πάνω από τη θάλασσα και δεν ενδείκνυται να προσπαθήσει κανείς να το προσεγγίσει, καθώς είναι ένα πολύ επικίνδυνο σημείο και απαιτείται να έχει κανείς ειδική εκπαίδευση ώστε να μην κινδυνέψει η σωματική του ακεραιότητα. Η πιο ασφαλής εξερεύνηση του είναι μέσα από τις εικόνες και τις πληροφορίες που αντλήσαμε από την εξερεύνηση του, από την ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα που το ερεύνησε το 2018.
Μέσα από την έρευνα τους προέκυψε πως το σπήλαιο εμπεριέχει αμέτρητους σταλακτίτες στην οροφή του, δημιουργώντας ένα μοναδικής ομορφιάς θέαμα. Οι σταλακτίτες σε πολλά σημεία τους έχουν ενωθεί με τους σταλαγμίτες και έχουν σχηματίσει τοιχώματα που μοιάζουν με κολώνες μεγάλου πάχους. Σύμφωνα με τους ίδιους εντός του σπηλαίου βρέθηκαν και οστά.

«Ελάχιστα συντρίμμια βρίσκονται στο σπήλαιο, πιθανώς από έναν Υστερογεωμετρικό αμφορέα, ακόμη κάποια οστά βρέθηκαν κάτω από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι βράχου που φαίνεται να κατέρρευσε.»

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται για το σπήλαιο από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, ο μύθος θέλει, να είχαν βρεθεί εκεί πειρατές, οι οποίοι είχαν ανέβει στο σπήλαιο αυτό και είχαν σκοτώσει όσους είχαν το είχαν ως καταφύγιο, κρυψώνα.

Η είσοδος του σπηλαίου είναι μία μικρή τρύπα 70×90 εκ. άνοιγμα στην οποία φθάνει κανείς ύστερα από αναρρίχηση στα χαμηλά και απότομα επίπεδα του όρους Παντοκράτορα.
Στην έρευνα του 2018, στο σπήλαιο υπολογίζεται πως υπάρχουν ακόμη 2 με 3 αίθουσες το μέγεθος των οποίων δεν έχει καθοριστεί ως και σήμερα λόγω της μορφολογίας της σπηλιάς που καθιστά δύσκολη την εκτενή εξερεύνηση της.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι νυχτερίδες βρίσκουν τον δικό τους τόπο συγκέντρωσης εκεί κρατώντας καλά κρυμμένα τα μυστικά στα άδυτα και αυτού του σπηλαίου της Κέρκυρας.

Πηγή

Έρευνα: Βασιλάκης Γιάννης, Μελίδης Αλέξανδρος . https://www.facebook.com/Imagesalx/

Σπηλαιολόγος: René van Vliet

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Αλέξανδρος Μελίδης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe