Τοποθετημένο μέσα σε ελαιώνες στις νότιες υπώρειες του όρους Παντοκράτωρ Αγ. Ματθαίου και σε υψόμετρο 60 μ. βρίσκεται το ιδιαίτερο σπήλαιο Γράβα Γαρδικίου.

Ενώ απέχει 300 μέτρα από τη βυζαντινή οχύρωση Γαρδικίου η ιστορική τους σημασία και οι πληροφορίες που δίδουν τα καθιστούν σημεία αναφοράς για το νότιο τμήμα του νησιού.

Το σπήλαιο

Πρόκειται για ένα οριζόντιο σπήλαιο μήκους 20 μέτρων περίπου, το οποίο έχει δύο εισόδους.

Λόγω των καταπτώσεων των βράχων στην  νοτιοανατολική πλευρά του μπορεί κανείς να υποθέσει πως στο παρελθόν η έκταση του σπηλαίου ήταν μεγαλύτερη από την εικόνα που αντικρίζει κανείς στο σήμερα. 

Τα ευρήματα των ανασκαφών

Το σπήλαιο έχει κεντρίσει το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και έπειτα από ανασκαφές και μελέτες  που πραγματοποιήθηκαν, ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, ένα διάτρητο κυνόδοντα ελάφου και υπολείμματα από θηρευμένα ζώα των οποίων η κατεργασία γίνονταν εντός του σπηλαίου.

Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο δηλαδή στα 20.000-13.000 έτη πριν από σήμερα.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Αικατερίνη Τρανταλίδου, τα οστά ζώων προέρχονται από τις οικογένειες των ελαφιδών, των ιππιδών, των βοοειδών, των συιδών (αγριόχοιρων) και των σαρκοφάγων ζώων, ενώ η παρουσία τους συμβαδίζει, εν πολλοίς, με τις γεωλογικές ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες, κατά τις τελευταίες παγετώδεις περιόδους, η Κέρκυρα ήταν ενωμένη με την αντικρινή Ήπειρο

Πηγή

Αικατερίνη Τρανταλίδου “Σπήλαιο Γράβα” http://odysseus.culture.gr

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Αλέξανδρος Μελίδης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe