Η περιήγηση στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας είναι γεμάτη από ιστορικούς θησαυρούς και μυστήρια που καλούν κάθε επισκέπτη να ανακαλύψει.

Ο Πύργος της Νερατζίχας

Μεταφερόμαστε στο παρελθόν και στη Κέρκυρα του τότε, η αρχαία πόλη του νησιού ορίζονταν από τείχη που χτίστηκαν κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
Μάλιστα υπάρχει καταγεγραμμένο πως ο Κορίνθιος Χερσικράτης ίδρυσε την αρχαία πόλη σε νοτιότερο σημείο από την πόλη της Κέρκυρας όπως τη γνωρίζουμε στο σήμερα. Η ίδρυση αυτής χρονολογείται στο 734 π. Χ. , στη περιοχή υπάρχουν πολλά μνημεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης, ένα από αυτά είναι ο Πύργος της Νερατζίχας.

Η Παναγία της Υ. Θ. Νερατζίχας

Το αρχικό σχήμα του πύργου αυτού ήταν ορθογώνιο και σύμφωνα με αναφορές του κυρίου Γ. Σουρτζίνου, όπως προκύπτει από έγγραφα του 1589 υπήρχε εντός του πύργου μια από τις παλαιότερες βυζαντινές εκκλησίες, η Παναγία της Υ. Θ. Νερατζίχας.
Το μνημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς χαρακτηρίζεται από δύο εποχές, την κλασική και τη βυζαντινή, ο πύργος είχε μετασκευαστεί κατά τα βυζαντινά χρόνια σε μονόκλιτη βασιλική μικρών διαστάσεων, διακοσμημένη με αψίδα και κεραμοπλαστικές λεπτομέρειες.
Κατά το 1900 το κωδωνοστάσιο και ο δυτικός τοίχος κατέρρευσε, όμως διασώζεται το τείχος και η εικόνα της Παναγίας που υπήρχε στην εκκλησία.

Το τμήμα του πύργου και η εικόνα βρίσκονται πίσω από το σημερινό νεκροταφείο της Γαρίτσας στα δυτικά του ναού της Αρτέμιδας πάνω σε ένα μικρό ύψωμα και αρκετοί είναι οι λάτρεις της ιστορίας αλλά και οι πιστοί που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

 

Πηγή

corfuchurches.com Παναγία Νεραντζίχα  www.corfuchurches.com

Σουρτζίνος, Χ. Γιώργος (2006)  “Κέρκυρα Ταξίδι στο χρόνο” Ο Πύργος της Νερατζίχας σελ.100

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Αλέξανδρος Μελίδης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe