Τα Βασιλάτικα είναι ένα μικρό χωριουδάκι με μεγάλη ιστορία και υπέροχα αρχοντικά σπίτια, χτισμένα στα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Η επικρατέστερη εκδοχή της ονομασίας του χωριού Βασιλάτικα συνδέεται με τον Βασιλιά Παλαιολόγο, ο οποίος το 1439 ως Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, με προορισμό τη Φλωρεντία για την Οικουμενική σύνοδο που θα πραγματοποιούνταν και με κλιμάκιο ιεραρχών για την διευθέτηση της απόφασης της πιθανής ένωσης των δύο εκκλησιών, πέρασε από το παραθαλάσσιο χωριό Πετριτής.

Ο διοικητής της περιοχής ευγενής Βενετός ή Κόντε Λίβιος όπως ονομάζονταν, φιλοξένησε στις επαύλεις του στα σημερινά Βασιλάτικα, τον Βασιλιά Παλαιολόγο, τον αδελφό του Δημήτριο, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωσήφ αλλά και τους εκπροσώπους των πατριαρχείων της Ανατολής, μητροπολίτες Εφέσου Μάρκο Ευγενικό, Ηρακλείας Αντώνιο, Σάρδεων Διονύσιο, Νίκαιας Βησσαρίων, τον μητροπολίτη της Ρωσίας Ισίδωρο, της Μονεμβασιάς Δωρόθεο και πολλούς ακόμα μοναχούς και ιερομονάχους.
Οι κάτοικοι του χωριού θέλησαν να συνδέσουν την ονομασία τους με το γεγονός του ότι ένας βασιλιάς, το επισκέφθηκε και έκτοτε ονομάστηκε Βασιλάτικα.

Η παρουσία τους στο χωριουδάκι αυτό της Κέρκυρας ήταν εξέχουσας σημασίας για τη χώρα μας, για το νησί αλλά και το μικρό αυτό χωριό που βρίσκονταν χτισμένο στο λόφο.

Ένα από τα πολύ ξεχωριστά σημεία του χωριού είναι η εκκλησία του, χτισμένη με ένα ιδιαίτερο καμπαναριό με σημαντικά ιστορικά στοιχεία καθώς στη βάση του φέρει ως έμβλημα ένα λιοντάρι, χαρακτηριστικό σύμβολο της Ενετικής αυτοκρατορίας.

Αφού περιηγηθείτε στο όμορφο αυτό χωριουδάκι, με τις καταπράσινες εκτάσεις και την θέα από τον λόφο στον οποίο είναι χτισμένο, αξίζει να επισκεφθείτε τα δύο κοντινά ψαροχώρια, τον Πετριτή και τον Μπούκαρι. Τα πολλά ταβερνάκια της περιοχής αυτής προσφέρουν ολόφρεσκα ψάρια και ήρεμες καλοκαιρινές βουτιές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσες υπό τους ήχους των τζιτζικιών.

Πηγή

Little iremia Vasilatika https://www.instagram.com/littleiremia/

Astriddetserclaes  Vasilatika https://www.instagram.com/astriddetserclaes/

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe