Στα δυτικά του νησιού περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κέρκυρας βρίσκεται το χωριό Βάτος, που γειτονικά του υπάρχουν οι Έρμονες, με την μυθικής ομορφιάς παραλία Ερμονες αλλά και η παραλία της Μυρτιώτισσας, ενώ στην αρχή της διαδρομής για το χωριό Βάτος διασχίζετε το καταπράσινο Λιβάδι του Ρόπα.

Ένα πανέμορφο χωριό τοποθετημένο σε στρατηγικής σημασίας σημείο, λόγω του φόβου της επιδρομής των πειρατών κατά το παρελθόν.

Στο βουνό που βρίσκεται ο Βάτος, το βουνό του Αι Γιώργη, υπάρχουν μέρη που μπορείτε να θαυμάσετε και την πανοραμική θέα προς το Λιβάδι του Ρόπα αλλά και μέρη που έχουν θέα τη θάλασσα.

Από το χωριό αυτό ξεκινούν και ολοκληρώνονται οι αγωνιστικές διαδρομές του Vatos Mountain trail, μια διοργάνωση μαραθωνίου του οποίου τα έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικό σκοπό.

Στενά δρομάκια, γοητευτικά καλντερίμια και κτήρια με αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούν τις καταβολές των κατοίκων που έζησαν και αγάπησαν το χωριό Βάτος.

Στοιχεία για τις ημερομηνίες στις οποίες κατοικήθηκε το χωριό αντλούνται από τα κτήρια της εκκλησίας του Άη Γιώργη, που εικάζεται πως χτίστηκε τον μεσαίωνα και τον ναό Αγίου Νικόλαου, τον ενοριακό ναό του χωριού στον οποίο υπάρχουν τοιχογραφίες του 13ου αιώνα.

Η ονομασία του χωριού Βάτος, πιθανολογείται πως προέρχεται από τους πολλούς βάτους που συναντά κανείς καθώς το διασχίζει είτε από το γεγονός ότι είναι μια βατή, εύκολη διαδρομή.

Κατευθυνόμενοι προς τον κοντινό ναό του Αγίου Νικολάου υπάρχει και ο οικισμός Κελλία, ο οποίος ονομάστηκε έτσι από τα κελιά των μοναχών του ναού που διέμεναν κάποτε στη περιοχή. Ο οικισμός είναι ιδιαίτερα γνωστός στους επισκέπτες του νησιού που αναζητούν ηρεμία και το επιλέγουν για τις καλοκαιρινές βουτιές τους στη κοντινή παραλία της Μυρτιώτισσας. Εκεί θα βρείτε και πόσιμο, καθαρό νερό που αξίζει να σταματήσετε και να πιείτε στην υπαίθρια πηγή του.

Κοντά στο χωρίο Βάτος υπάρχει και το Γήπεδο γκολφ το οποίο πολλές διάσημες προσωπικότητες έχουν επισκεφθεί, περιτριγυρισμένο γύρω από τις πλαγιές των γηπέδων με δέντρα, ρέματα και λίμνες, ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό φυσικό τοπίο πλούσιο σε είδη χλωρίδας και πανίδας.

 

Το χωριό Βάτος με τους περίπου 345 κατοίκους, αντιπροσωπεύεται μέσα από τις δράσεις του νεοσύστατου  Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού συλλόγου Βάτου “ Τρίγιαλος”. Το ενδιαφέρον τον μελών για την ανάδειξη της περιοχής και τη διατήρηση του φυσικού κάλλους των τοπίων μέσα από την ανακύκλωση και την τήρηση των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου, εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο με νέα μέλη που έχουν ως κοινό τους την αγάπη για τον τόπο τους.

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Αλέξανδρος Μελίδης
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe