Ένας μικρός οικισμός που συναντά κανείς ενδιάμεσα από τον δρόμο που ξεκινά από τη πόλη της Κέρκυρας και οδηγεί στη περιοχή Κασσιόπη. Ένα μέρος που αγαπούν ιδιαίτερα οι επισκέπτες του  νησιού που αναζητούν ηρεμία και αγαπούν την φύση, με ορισμένους από αυτούς να έχουν αποκτήσει και τις δικές τους κατοικίες στον οικισμό.

Στον οικισμό Βλαχάτικα υπάρχουν και αρκετά παλιά κτήρια που χρονολογούνται πριν από το 1800.

Η ονομασία του οικισμού λέγεται πως προήλθε από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής, που ήρθαν από την απέναντι ηπειρωτική ακτή και ήταν Βλάχοι.

Οι παλιοί κάτοικοι μιλούν για την εποχή που υπήρχαν στον μικρό αυτό οικισμό, 3 ελαιοτριβεία.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν ως κύρια ασχολία το ψάρεμα και την ελαιοκαλλιέργεια.

Ήταν πριν από την ηλεκτροδότηση της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε κατά το 1966, όταν μπορούσε κανείς να ακούσει από τα Βλαχάτικα, το τραγούδι των ψαράδων που ξεκινούσαν νωρίς κάθε πρωί την διαδρομή τους με τις ψαρόβαρκες από την περιοχή Κουλούρα, προς το Καλάμι.

Το τραγούδι ήταν ένα βασικό στοιχείο που ένωνε τους κατοίκους, σε γιορτές αλλά και σε κάθε τους συνάντηση.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της ζωής του τότε στον οικισμό Βλαχάτικα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή Γιμαρίου, ήταν η ενασχόληση των κατοίκων με τα ξύλινα καΐκια τα οποία και έφτιαχναν στην περιοχή Αγνί.

Με τα καΐκια αυτά πραγματοποιούσαν θαλάσσιες διαδρομές στις όποιες μετέφεραν οικοδομικά υλικά κ.α. αλλά και τους κατοίκους των γύρω χωριών, προς την πόλη της Κέρκυρας.

Στο σήμερα, στη περιοχή έχουν προστεθεί νέα κτίσματα, θερινές κατοικίες και διαμερίσματα, τα οποία φιλοξενούν πολλούς φυσιολάτρες, επισκέπτες του νησιού που το επιλέγουν για την εύκολη πρόσβαση σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού, την ηρεμία και φυσικά την υπέροχη του θέα από ψηλά.

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe