Σαν βρεθεί κανείς στο νότιο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας, πολλά είναι τα σημεία που θα αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον του.

Οι Βουνιατάδες είναι ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι που συναντάτε στον δρόμο σας εάν επιλέξετε την πιο ορεινή διαδρομή για να βρεθείτε στην κοντινή παραλία του Παραμόνα, στο αμέσως επόμενο μεγαλύτερο χωριό του Αγίου Ματθαίουείτε επιλέγετε να περιπλανηθείτε και να απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού.

Την ονομασία του εικάζεται πως πήρε από το επίθετο αρχοντικής οικογένειας Βουνιατάς ή Βουνιώτης, όπως φαίνεται να έχει συμβεί με πολλές από τις ονομασίες οικισμών του νησιού.

Τα στενά σοκάκια, οι πανέμορφες αυλές και οι γειτονιές που θα βρεθείτε σαν το περπατήσετε, θα σας μεταφέρουν την ξεγνοιασιά της ζωής σε ένα όμορφο χωριουδάκι της Κέρκυρας.

Μια διαδρομή που αξίζει να ακολουθήσετε είναι η διαδρομή για την εκκλησία του Άη Γιάννη με το καμπαναριό να ολοκληρώνει την εικόνα του χωριού, την φύση να απλώνει το έντονο πράσινό της και την θέα να κλέβει τη ματιά σας.

Η εκκλησία του Άη Γιάννη πραγματοποιεί έναν μεγάλο εορτασμό που συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές στις 24 Ιουνίου. Λέγεται πως η φωτιά σύμφωνα με την παράδοση, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Το έθιμο λέγεται και έθιμο του Αγιαννιού του Λαμπατάρη και η γιορτή ονομάζεται και γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη).

Οι Βουνιατάδες αν και είναι ένα μικρό χωριό της Κέρκυρας, έχει κατορθώσει να δείξει την έντονη παρουσία του στα δρώμενα του τόπου, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουνιατάδων και την Χορωδία Βουνιατάδων Κέρκυρας που συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις και εντός και εκτός του νησιού σε συνεργασία και με άλλες χορωδίες της Κέρκυρας

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe