Στο κέντρο του εγκαταλελειμμένου σήμερα οικισμού των Παλαιών Σινιών, σε περίοπτη θέση, βρίσκεται σε ύψωμα μεταξύ του δυτικού και του βόρειου τμήματος του χωριού, ο σημαντικότερος ναός του οικισμού, ο Άγιος Θεόδωρος Στρατηλάτης,  αφιερωμένος στον μεγαλομάρτυρα Άγιο Θεόδωρο, τον έναν από τους δύο στρατιωτικούς αγίους του εικονογραφικού και λατρευτικού ζεύγους της ορθόδοξης εκκλησίας. Ο ναός είναι επίσης γνωστός και ως Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων.  Αν και δεν υπάρχουν έγγραφα που να μας καθορίζουν την ακριβή χρονολογία ανέγερσης του, γνωρίζουμε από τους δύο δημοσιευμένους εκκλησιαστικούς καταλόγους, ότι ο ναός χτίστηκε πριν το 1753 και ανήκει στην κατηγορία των συναδελφικών ή ενοριακών ναών, όπως επιβεβαιώνει και η κτητορική επιγραφή που σώζεται στο εσωτερικό του.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα και μετά ο ναός, όπως και ο υπόλοιπος οικισμός, περιέπεσε σιγά-σιγά σε κατάσταση παρακμής και εγκατάλειψης. Έτσι και το μνημείο παρουσίαζε έντονα στατικά προβλήματα.

Άγιος Θεόδωρος Στρατηλάτης, η αρχιτεκτονική

Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της απλή μονόχωρης καμαροσκέπαστης βασιλικής και αποτελείται από το Ιερό Βήμα, τον κυρίως ναό και τον νάρθηκα.

Είναι κατασκευασμένος με την τυπική για το νησί επιχρισμένη αργολιθοδομή και είναι κτισμένος από τοπική σινιώτικη πέτρα.

Η είσοδος στο ναό γίνεται από τρεις θύρες. Η κεντρική βρίσκεται στη νότια μακρά πλευρά και οι άλλες δύο στη βόρεια, μία στην περιοχή του κυρίως ναού και μία στο χώρο του νάρθηκα.

Το ψηλό κωδωνοστάσιο, εντός κτιστού περιβόλου στο νότιο προαύλιο χώρο του ναού, είναι το μοναδικό σήμερα στον οικισμό και αποτελεί, όχι μόνο χαρακτηριστικό στοιχείο του μνημείου, αλλά και αξιόλογο δείγμα της γενικότερης φυσιογνωμίας των Παλιών Σινιών.

Το επιβλητικού χαρακτήρα λίθινο τέμπλο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη στο χώρο και πρόκειται για το πιο αξιόλογο διακοσμητικό στοιχείο του μνημείου. Είναι κατασκευασμένο από τοπική υπόλευκη σινιώτικη πέτρα και παρουσιάζει στο σύνολό του απώλειες λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και έντονα στατικά προβλήματα. Το 1984 οι εικόνες καθαιρέθηκαν από το λίθινο φορέα και μεταφέρθηκαν στο ναό Αγίων Πάντων, στον οικισμό Νησάκι μαζί με άλλα ιερά σκεύη και βιβλία, για λόγους φύλαξης και προστασίας.

Από τον άλλοτε κατάγραφο ναό, σήμερα σώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών στο χώρο του ιερού Βήματος και στον κυρίως ναό, κάτω από στρώμα ασβεστοκονιάματος.

Στις 13 Αυγούστου 2017 τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετά από 59 χρόνια.

Στις 13 Αυγούστου 2017 τελέστηκε μετά από 59 χρόνια η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη στις Παλιές Σινιές, μετά την αποκατάσταση του Ι.Ν. από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Πηγή

ΔΗΜΗΤΡΑ, Ζωή (2015). «Παλιές Σινιές Κέρκυρας: ο βυζαντινός οικισμός και οι τρεις σωζόμενοι ναοί» (Διπλωματική εργασία), Ιωάννινα

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe