Μεταφερόμαστε σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του νησιού της Κέρκυρας, την όμορφη Πλατεία Κοφινέτα όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν.

Το Ιταλικό “Κοφινέτα”, εναρμονίζεται τόσο με τη μικρή αυτή περιοχή που συνδέει τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, το Λιστον από τη μία πλευρά, το καντούνι της εκκλησίας του προστάτη του νησιού, Άγιου Σπυρίδωνα και το εντυπωσιακό Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Η λέξη «Κοφινέτα» και η ονομασία προς τιμήν του μακροβιότερου δημάρχου Σπυρίδωνος Κόλλα

Η λέξη «Κοφινέτα» προέκυψε από το σιδερένιο προστατευτικό περίφραγμα που είχε τοποθετηθεί γύρω από τον νεοφερμένο φοίνικα  το οποίο στη μορφή του τότε έμοιαζε με καλάθι, εξού και η Ιταλική λέξη από την οποία προέκυψε το γνωστό τοπωνύμιο της περιοχής.

Σε μια νεότερη εκδοχή,  η πλατεία Κοφινέτας ονομάζεται Πλατεία Δημάρχου Σπυρίδωνος Κόλλα, προς τιμήν του δημάρχου της Κέρκυρας και της αφοσίωσης που τον διέκρινε η ηγεσία του από το 1925 έως το 1951 στα δύσκολα χρόνια της Ιταλογερμανικής κατοχής.

Ο Σπυρίδωνας Κόλλας υπήρξε ο μακροβιότερος δήμαρχος της Κέρκυρας και ο δεύτερος πολιτικός της οικογένειας, ακολουθώντας την σπουδαίας σημασίας πορεία του αδελφού του Δημητρίου Δανιήλ Κόλλα, του οποίου το όνομα είναι συνδεδεμένο με την έναρξη και λειτουργία του παλαιού Δημοτικού Θεάτρου το 1903.

Τα θρυλικά πρώτα επιβατηγά αυτοκίνητα

Κατά τον 19ο αιώνα στο σημείο που ορίζεται η Κοφινέτα στάθμευαν τα τρία πρώτα επιβατηγά αυτοκίνητα, πλήθος κόσμου σύρρεε στο σημείο να τα δει από κοντά και να θαυμάσει τις λεπτομέρειες των πρώτων αυτών αυτοκινήτων.

Στο σήμερα μπορεί κανείς να περπατήσει στην όμορφη μικρή πλατεία αντικρύζοντας ένα εμφανώς αλλαγμένο τοπίο

Σήμερα μπορεί κανείς να περπατήσει στην όμορφη μικρή πλατεία αντικρύζοντας ένα εμφανώς αλλαγμένο τοπίο, με τον φοίνικα να στέκει πανύψηλος και επιβλητικός, την μαρμάρινη στήλη που κοσμείται με χάλκινη προτομή χρόνια του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, φιλοτεχνημένη από την κερκυραία γλύπτρια, Εύα Καρύδη αλλά και πολλά καφέ και εστιατόρια που αξίζει να επισκεφθείτε.

Εμείς ξεχωρίσαμε το Limoncello για την ποιότητα της εξυπηρέτησης του και τις προτάσεις του από νωρίς μέχρι αργά το βράδυ, με γεύσεις που εναρμονίζονται με την αύρα της περιοχής και μας ταξιδεύουν.

Πηγή

Τσανταρίδης, Γιάννης (1992)  ” Η Ιστορία της Κέρκυρας” μέσα από τους δρόμους και τα καντούνια της.

Σουρτζίνος, Χ. Γιώργος (2008) “Τοπωνύμια γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας”

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe