Στην καρδιά της παλιάς πόλης, στην πλατεία Δημαρχείου δεσπόζει μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της Κέρκυρας. Ο Καθεδρικός Ναός της καθολικής εκκλησίας αφιερωμένος στους αγίους Ιάκωβο και Χριστόφορο, Ντόμος ή Duomo κατά τους ντόπιους, είναι ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, κοντά στο επίσης εντυπωσιακό κτίριο του δημαρχείου.

Πρόκειται για ένα κτίριο που ξεχωρίζει καθώς η διάταξη θυμίζει παραδείγματα εκκλησιών της Βενετίας με χαρακτηριστικά ύστερου Μπαρόκ.

Αν βρεθείτε στην πλατεία θα ξεχωρίσετε σίγουρα το σχετικά μικρού ύψους πυργοειδές καμπαναριό με την πυραμοειδή κατάληξη.

Ντόμος, πίσω στο χρόνο

Για την χρονολόγηση του νέου ναού δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες. Εικάζεται ότι στη θέση του σημερινού ναού το 15ο αιώνα υπήρχε ερειπωμένος ναός και κατά το χρονικό διάστημα 1431- 1454 τα μέλη της αδελφότητας των Αγίου Ιακώβου και Χριστοφόρου ζήτησαν άδεια από τον τότε αρχιεπίσκοπο Martinus Bernardini να κτίσουν εκεί ξενώνα – νοσοκομείο για απόρους, άρρωστους και ταξιδιώτες και δίπλα μια εκκλησία. Σύμφωνα με τον κ. Σουρτζίνο στο βιβλίο του «Κέρκυρα: ταξίδι στο χρόνο» κτίστηκε το 1632 στο όνομα του Αγίου Ιακώβου «SAN-GIACOMO».

Με διαταγή του Ενετού Γενικού Προνοητού Φίλιππου Πασχαλίγκου, το 1633 μεταφέρθηκαν στην νεόκτιστη Λατινική Μητρόπολη τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου Επισκόπου Κέρκυρας και ο μεγαλοπρεπής εορτασμός της μνήμης του Αγίου γινόταν με τη συμμετοχή του Ορθόδοξου κλήρου. Σήμερα τα Λείψανα του αναπαύονται στην Ορθόδοξη Μητρόπολη και σε εκκλησίες στα χωριά Λευκίμμη και Βαλανειό.

Το 1659 ο Αρχιεπίσκοπος Κάρολος Λάβια πρόσθεσε στο ναό έξι μικρά παρεκκλήσια και επιμελήθηκε τον στολισμό του παρεκκλησίου του Αγίου Αρσενίου. Το 1709 ο Αρχιεπίσκοπος Zοcco ανακαίνισε το ναό διατηρώντας την αρχική του πρόσοψη.

Επίσης, στην Καθολική Μητρόπολη (Ντόμος) μεταφέρθηκαν και τα Λείψανα των Αγίων Ιάσονα και Σωσιπάτρου, τα οποία έμειναν μέχρι το 1944, όταν τα μετέφεραν επί Μητροπολίτου Μεθοδίου Κοντοστάνου ξανά στον ομώνυμο ναό.

Η Μητρόπολη την νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου 1943 βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναστηλώθηκε το 1969.

Η «Τελετή του Νιπτήρα» το Πάσχα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, που όσες φορές και να τη ζήσεις, πάντα θα είναι ξεχωριστή. Ο Καθεδρικός Ναός των Καθολικών (Ντόμος) συμμετέχει στα δρώμενα με ένα τελετουργικό.

Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Κέρκυρα αναβιώνει στο Duomo η «Τελετή του Νιπτήρα». Πρόκειται για την αναπαράσταση της «νίψεως των ποδών των Αποστόλων από τον Κύριο». Ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων πλένει τα πόδια δώδεκα πιστών, είθισται μικρών παιδιών, αναπαριστώντας έτσι τη θρησκευτική παράδοση που θέλει τον Ιησού να πλένει τα πόδια των μαθητών του. Το τελετουργικό ολοκληρώνεται με την τελετή της Αγίας Ώρας, την προσκύνηση της Θείας Ευχαριστίας και του Παναχράντου Μυστηρίου.

Πηγή

ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, Γιώργος Χ. (2006). “Κέρκυρα: ταξίδι στο χρόνο“, Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας, γ’ έκδοση, Κέρκυρα, σελ. 65

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. “Πάσχα στην Κέρκυρα”, σελ. 32

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Shutterstock
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe