Μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Βόρειας Κέρκυρας είναι η Κασσιόπη, ένα πάλαι ποτέ μικρό ψαράδικο χωριό και πλέον κοσμοπολίτικο θέρετρο. Η ποιότητα των βραβευμένων με γαλάζια σημαία θαλασσών συνδυάζεται με τη ζωντάνια της φύσης και των βουνοπλαγιών. Αυτή η περιοχή αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες με την πρώτη μάτια και είναι ευλογημένη με κρυμμένες ομορφιές σε κάθε γωνιά της. Περπατώντας ανάμεσα στα μονοπάτια των ελαιώνων, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της θάλασσας, τον μπλε ουρανό και την πράσινη βλάστηση.

Βρίσκεται 38 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, διαθέτει ένα γραφικό λιμάνι, όρμους, με τις παραλίες να διαχωρίζονται από ένα καταπράσινο ακρωτήρι καθώς και τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου διατηρώντας τις παραδόσεις και τη γοητεία του εύπορου χωριού της ρωμαϊκής εποχής. Χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, στο πίσω μέρος βρίσκεται το βουνό του Παντοκράτορα και στις απέναντι ακτές διακρίνονται παράλια της Ελλάδας αλλά και της γειτονικής Αλβανίας.

Συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια με λεωφορεία με το κέντρο της Κέρκυρας αλλά υπάρχει και η επιλογή ενοικίασης αυτοκινήτου, jeep, μηχανής ή ποδηλάτου για αυτόνομη μετακίνηση καθώς συνίσταται και η ενοικίαση βάρκας για εξερεύνηση των παράκτιων περιοχών. Υπάρχουν πολλά και διάφορα καταστήματα, σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι καθώς και πολλές επιλογές ως προς την εστίαση αλλά και ως προς την νυχτερινή διασκέδαση. Αποτελεί ιδανική επιλογή και από πλευράς καταλυμάτων διαθέτοντας πληθώρα αυτών από ξενοδοχεία μέχρι διαμερίσματα και γκαρσονιέρες εξυπηρετώντας κάθε ανάγκη του εκάστοτε επισκέπτη.

Παραλίες

Κασσιόπη, οι παραλίες

Γύρω από την Κασσιόπη θα βρείτε κυρίως βραχώδεις παραλίες αλλά με πεντακάθαρα νερά.

Η κεντρική παραλία λέγεται Καλαμιώνας και διαθέτει την πιο εύκολη πρόσβαση σε σχέση με τις άλλες. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση αλλά προσφέρει και δραστηριότητες όπως καταδύσεις και θαλάσσιο σκι. Περίπου ένα χιλιόμετρο αριστερά της βρίσκεται η μικρότερη παραλία Ημερολιάς η οποία αποτελείται από άμμο αλλά δε διαθέτει κάποια οργάνωση.

Από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Κασσιόπης είναι η Μπαταρία με τα γαλαζοπράσινα καθαρά νερά και το χαρακτηριστικό γυαλιστερό της βότσαλο. Μπορείτε να ενοικιάσετε ξαπλώστρες και ομπρέλες ή να στρώσετε απλά την πετσέτα σας στους λείους βράχους στην άκρη της παραλίας. Δίπλα της, στην άκρη της καταπράσινης χερσονήσου της Κασσιόπης βρίσκεται η παραλία Κανόνι, από τις πιο απομονωμένες της περιοχής, η οποία αποτελείται από μεγάλα βράχια και άμμο σε ένα μικρό σημείο της.

Τέλος, η πανέμορφη παραλία Πίπιτος βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του Κάστρου και είναι από τις πιο δύσβατες καθώς σε αυτή οδηγεί μία μικρή βραχώδης πλαγιά. Υπάρχουν όμως και σε αυτή ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς δίνεται και η δυνατότητα ενοικίασης κανό και ποδηλάτων θαλάσσης.

Ωστόσο, η Κασσιόπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέρος με φυσική ομορφιά και ωραίες παραλίες. Είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία, πτυχές της οποίας έχουν χαθεί για πάντα μετά από όλα όσα υπέφερε κατά τις επιθέσεις στη διάρκεια των αιώνων.

Βρείτε όλες τις παραλίες του νησιού εδώ.

Το Βυζαντινό Κάστρο της Κασσιόπης

Το Βυζαντινό κάστρο είναι από τα παλαιότερα μνημεία και υπήρξε ένας από τους μάρτυρες της χαμένης ιστορίας. Είναι το παλαιότερο κάστρο της Κέρκυρας με την ίδρυσή του να ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους (12ος -13ος αι). Ήταν ένα επιβλητικό κτίσμα, κλασικό παράδειγμα της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Σκοπός του ήταν να προστατεύει την περιοχή από επιθέσεις, οι οποίες ήταν πολλές, εξαιτίας του στρατηγικού σημείου της Κασσιόπης. Σήμερα το κάστρο συνεχίζει να κυριαρχεί στο χωριό κρύβοντας 1400 χρόνια ιστορίας στις πέτρες του.

Ιερός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας

Ένα άλλο μνημείο μεγάλης σημασίας στην Κασσιόπη είναι η εκκλησία της Παναγίας της Κασσωπίτρας. Στη θέση της στεκόταν μέχρι τον 5ο αιώνα ένας ναός αφιερωμένος στον Κάσσιο Δία και ήταν σημαντικό μέρος λατρείας για τους παγανιστές. Η εκκλησία κατά τη διάρκεια των αιώνων θεωρούνταν θαυματουργή και η Παναγία η Κασσωπίτρα θεωρούνταν προστάτιδα των ναυτικών, οι οποίοι προσεύχονταν σε αυτήν καθώς περνούσαν τα στενά της Κασσιόπης.

Η εκκλησία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Τούρκων το 1537 και ό, τι θεωρήθηκε πολύτιμο εξαφανίστηκε. Κατά τη διάρκεια των βενετικών χρόνων ανακατασκευάστηκε στη μορφή μιας τυπικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.

Τέλος, αν και αυτά τα μνημεία άλλαξαν μορφή κατά τη διάρκεια των ετών, εξακολουθούν να είναι φύλακες της μακράς ιστορίας της περιοχής. Επίσης, αποτελούν το λόγο για τον οποίο η Κασσιόπη αποτελεί ιδανικό προορισμό. Μαγευτικά τοπία, ιστορικά μνημεία, καθαρές θάλασσες, μαζί με μια μεγάλη γκάμα επιλογών και παροχών σας περιμένουν.

 

Αποκτήστε τώρα τον δίγλωσσο ταξιδιωτικό οδηγό “Northeastern Corfu” και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την μαγευτική περιοχή της Βορειοανατολικής Κέρκυρας. Στόχος του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι μόνο να ενημερώσει τους επισκέπτες για την περιοχή, αλλά κυρίως για να τους ωθήσει στην εξερεύνηση του τοπίου και της ιστορίας που καθόρισε την πολιτιστική τους ταυτότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες, ήθη, έθιμα και μύθοι των περιοχών θα σας ταξιδέψουν στη βορειοανατολική Κέρκυρα με έναν πρωτόγνωρο τρόπο!

Βρείτε αυτό και άλλα βιβλία για το νησί και όχι μόνο στο https://mykerkyrashop.com/.

Πάρτε την Κέρκυρα μαζί σας!

Πηγή

ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, Κέλλυ (2016). “Northeastern Corfu: paradise regained”, Εκδόσεις CorfuPress, Κέρκυρα, σελ. 49-52

ΣΑΡΑΚΗΝΟΥ, Ελένη (2015). “Κασσιόπη: ένα μικρό μέρος με τεράστια ιστορία”, Synthesis, Kέρκυρα

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Συγγραφή Κειμένου: Έντυ Κασταμονίτης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe