Ο ημιορεινός παραδοσιακός οικισμός Κουσπάδες είναι ένα όμορφο χωριουδάκι, της νότιας Κέρκυρας, σε απόσταση αναπνοής από τον παραθαλάσσιο οικισμό Μπούκαρι.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό των Κουσπάδων είναι οι γέρικες ελιές του και τα ψηλά εντυπωσιακά κυπαρίσσια. Σαν διαβείτε τα δρομάκια του σίγουρα θα εντοπίσετε τα στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη Ενετών στα αρχιτεκτονικά ιδιαίτερα κτίσματα του και στα στενά δρομάκια που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα σημεία του νησιού της Κέρκυρας.

Η ονομασία του οικισμού Κουσπάδες

Η ονομασία του οικισμού συνδέεται με τον Κερκυραίο έμπιστο του τότε Ενετού διοικητή που έφερε το όνομα “Κουσπάς”. Η επιρροή του ήταν τόσο μεγάλη ώστε να κατορθώσει να σχηματίσει τον οικισμό Κουσπάδες αποτελούμενο από επιλεγμένους από τον ίδιο ανθρώπους που ήταν αρεστοί και θα εξυπηρετούσαν τα τότε συμφέροντα τους.

Οι κάτοικοι και οι ασχολίες τους, το τότε και το τώρα

Σε πολλές βιβλιογραφικές αναφορές οι κάτοικοι του οικισμού Κουσπάδες διακρίνονται για την εργατικότητα και την αγάπη τους για τη παράδοση. Τα χρόνια προ της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής επέλεγαν να φροντίζουν τα σπίτια τους, να καλλιεργούν τη γη και να παράγουν το δικό τους κρασί και ελαιόλαδο, όπως και σε πολλά ακόμα παραδοσιακά χωριά του νησιού.

Αναπόφευκτη ήταν και η ενασχόληση του με το ψάρεμα, με το κοντινό παραθαλάσσιο οικισμό των Κουσπάδων, πολλές είναι και οι ιστορίες των ντόπιων για τις στιγμές που έπειτα από μια γεμάτη μέρα από εργασίες, οι κάτοικοι συγκεντρώνονταν στα καφενεία του χωριού για να απολαύσουν ντόπιο κρασί και αλμυροσαρδέλα ως μέζε. Πολλά και τα Κερκυραίικά τραγούδια τους, όπως συναντάμε και στη περιοχή Βλαχάτικα που οι τότε ψαράδες στη Κουλούρα και στο Καλάμι διασκέδαζαν με το τραγούδι όπως οι Κουσπαδίτες.

Από τις παραδόσεις, τις συναντήσεις και την αγροτική ζωή, στο σήμερα, οπου οι κάτοικοι διατηρούν μερικές από τις παραδόσεις και πολλά από τα έθιμα με επιπρόσθετο το μέλημα τους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής το οποίο τους οδήγησε στον εκσυγχρονισμό πολλών κατοικιών και στη δημιουργία εστιατορίων και καταλυμάτων που μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ολοκληρωμένη εμπειρία του να διαμένεις σε ένα παραδοσιακό χωριό της Κέρκυρας που θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

Μπορείτε να περιηγηθείτε ευχάριστα στον οικισμό Κουσπάδες όποια εποχή του χρόνου κι αν επιλέξετε, με το χειμερινό τοπίο να αναδεικνύει τα πιο μουντά χρώματα της φύσης που μοιάζει να το «ντύνει» και να το ομορφαίνει από άκρη ως άκρη.

Την άνοιξη με πιο καθαρό τον ορίζοντα στο τοπίο σας θα μπορέσετε να έχετε την μαγευτική θέα του παραθαλάσσιου Μπούκαρι από ψηλά, ενώ το καλοκαίρι ενδείκνυται για βουτιές, μεζέδες δίπλα στο κύμα και την ολοκληρωμένη εμπειρία του να διαμένεις σε ένα παραδοσιακό χωριό της Κέρκυρας που θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε και τους κοντινούς προορισμούς του χωριού Κουσπάδες, όπως το μεγαλύτερο χωριό των Αργυράδων με τα παλιά αρχοντικά αλλά και εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες του Ίσσου, με τους διάσημους αμμόλοφους και του Χαλικούνα με την απέραντη αμμουδιά και τη θέα της Λίμνης Κορισσίων, του σημαντικότερου υγροβιότοπου της Κέρκυρας.

Πηγή

Βλαχόπουλος Δημήτριος ΚΟΥΣΠΑΔΕΣ: Ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό της Νότιας Κέρκυρας.  http://dcorfu.blogspot.com/

Littleiremia Kouspades https://linktr.ee/littleiremia

 

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: littleiremia
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe