Ανηφορίζοντας την οδό Ναυάρχου Σοφοκλή Δουσμάνη δίπλα από την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας προς τη γραφική συνοικία του Καμπιέλου, συναντάμε το γραφικό και πολυφωτογραφημένο τοξοειδές πέρασμα που οι ντόπιοι αποκαλούν Βόλτο Κοκκίνη. Στο μέσο περίπου του βόλτου κι επάνω στην οροφή υπάρχει ένας μεγάλος φεγγίτης για να φωτίζεται με το φως της ημέρας το πέρασμα.

Το συγκεκριμένο πέρασμα στέκει εκεί ως «πύλη» για την είσοδο σας στο δαιδαλώδες, εντυπωσιακό Καμπιέλο, το κομμάτι της παλιάς πόλης της Κέρκυρας που βρίθει εικόνων και αισθήσεων άλλης εποχής.

Βόλτο Κοκκίνη, το τοπωνύμιο

Καθιερώθηκε επειδή στην ίδια θέση βρισκόταν το σπίτι της ομώνυμης αρχοντικής οικογένειας, βυζαντινής καταγωγής, η οποία ήταν γραμμένη στο Libro d’ Oro της Κέρκυρας από το 1449 και το οικόσημό της απεικόνιζε ένα δέντρο σε γαλάζιο φόντο.

Ένας απόγονος της οικογένειας αυτής, η οποία συμμετείχε ως μέλος στο Μεγάλο Συμβούλιο της πόλης, ήταν ο Γεώργιος Κοκκίνης, που έλαβε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), ως κυβερνήτης (sopracomito) δικής του γαλέρας, που έφερε το όνομα San Michele (Άγιος Μιχαήλ).

Ένα άλλο μέλος της οικογένειας αυτής, ο Αντώνιος Κοκκίνης, δώρισε το 1699 στην κερκυραϊκή κοινότητα τη στέρνα της Κρεμαστής (το γνωστό σε όλους πηγάδι της Κρεμαστής).

Προς τιμήν της οικογένειας αυτής, η σημερινή οδός Αγίας Κερκύρας, στα χρόνια της Βενετοκρατίας ονομαζόταν Cocchini, αλλά και στο Δήμο Παρελίων υπάρχει χωριό που φέρει το όνομα της ένδοξης ομώνυμης οικογένειας.

Πηγή

ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, Γιώργος Χ. (2008). “Τοπωνύμια: γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας“, Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe