Καθώς κατευθύνεται κανείς προς την παραλιακή λεωφόρο της Γαρίτσας συναντά ένα μνημείο αφιέρωμα στον Άγγλο Αρμοστή και στρατηγό Ουάρδο Ντάγκλας / Howard Douglas, ευρέως γνωστό στους κατοίκους του νησιού ως “Κολώνα του Ντούγλας”.

Ο Άγγλος Αρμοστής Howard Douglas

Ο Howard Douglas υπήρξε αρμοστής και στρατηγός των Ιονίων Νήσων κατά το 1835 και για περίπου μια πενταετία, ενώ συνετέλεσε στην κατασκευή πολλών σπουδαίων δημόσιων έργων αλλά και στη σύσταση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που ευεργέτησαν το νησί.

Σπουδαία υπήρξε και η συμβολή του στη δημιουργία πολλών δρόμων του νησιού της Κέρκυρας, στη λειτουργία τηλεγραφείου, την ίδρυση του Ιόνιου Γυμνασίου και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και Πτωχοκομείου, στη κατασκευή του Δημοτικού Νεκροταφείου Γαρίτσας αλλά και τη θεμελίωση των φυλακών στο κτήριο που στεγάζονται μέχρι και σήμερα. Ακόμα, ίδρυσε την Ιονική Τράπεζα, τη πρώτη τράπεζα της Ελλάδας και δημοσίευσε την Ιόνια Νομοθεσία.

Ένας αναμνηστικός οβελίσκος τοποθετήθηκε τότε από την πολιτεία προς τιμήν του, στη Πάνω Πλατεία, στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ανδριάντας του Καποδίστρια. Στο σημείο που αντικρίζουμε σήμερα το μνημείο υπήρξε η τοποθέτηση του εκ νέου μιας και υπέστη σοβαρές ζημιές από καθίζηση του εδάφους το 1907. Με την αναστήλωση του από τον κερκυραίο εργολάβο Ανδρέα Σγούρο έγινε παράλληλα και μεταφορά αυτού, ενώ χρόνια αργότερα με την ανακατασκευή της παραλιακής της Γαρίτσας επεκτάθηκε το κράσπεδο και πήρε τη σημερινή του μορφή.

Το μνημείο κοσμείται με χάλκινα ανάγλυφα δημιουργήματα του Κερκυραίου γλύπτη Ι. Καλοσγούρου. Η κάθε πλευρά του  μνημείου ξεχωρίζει με τους συμβολισμούς, στη μια πλευρά αναπαρίσταται το οικόσημο του Άγγλου αρμοστή Howard Douglas,στην άλλη το διάδημα του και στη τρίτη πλευρά αναπαρίσταται το νησί της Κέρκυρας.

Παρατηρώντας το μνημείο μπορεί κανείς να διακρίνει μια Ελληνική επιγραφή, γραμμένη σε αρχαϊκή γλώσσα, η οποία αναφέρει τα σπουδαία έργα του Howard Douglas και τα ευεργετήματα του, ως φόρος τιμής για τον ίδιο από την πολιτεία και τους πολίτες του νησιού της Κέρκυρας.

Η εντυπωσιακή Κολώνα του Ντούγκλας, όπως συχνά την ονομάζουν οι κάτοικοι του νησιού, έχει κατορθώσει να δώσει το όνομα της στη περιοχή ως σημείο αναφοράς, ενώ το όνομα του Howard Douglas χαράχθηκε δικαιωματικά, στην ιστορία του νησιού.

Περπατήστε η εξερευνήστε τη περιοχή με το ποδήλατο σας, απολαμβάνοντας τη διαδρομή που οδηγεί στο Άλσος της Γαρίτσας και στη παραλιακή, στον κοντινό προορισμό του Μον Ρεπό και μετέπειτα στην καρδιά της Παλαιόπολης, της Αρχαίας πόλης της Κέρκυρας. Ανακαλύψτε το ιστορικό Κανόνι που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του νησιού, το Ποντικονήσι και τη Μονή Βλαχερνών και μη ξεχάσετε να γεμίσετε το φωτογραφικό σας άλμπουμ από την γεμάτη ιστορία και μνημεία, βόλτα σας.

Πηγή

The Douglas Archives (2020) The Douglas Column, Corfu  douglashistory.co.uk 

Σουρτζίνος, Χ. Γιώργος (2008) “Τοπωνύμια γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας”

Συνεργάτες
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Ζαχαρίας Γκόρος
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe