Η μαγεία της Κέρκυρας έχει επανειλημμένως επαινεθεί από τους λάτρεις του φυσικού της κάλλους. Η ποικιλία των τοπίων της δημιουργεί έναν ξεχωριστό τόπο περιηγήσεων που ξεκινούν από  όλα τα είδη των περιπάτων και καταλήγουν έως και σε αναβάσεις σε δυσπρόσιτες κορυφές και απόκρυφα σπήλαια.  Σε αυτό το πλούσιο περιβάλλον ένα μοναδικό φαινόμενο αποτελούν οι δημόσιοι κήποι που υπάρχουν στον ιστό της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας.

Στην ανατολική πλευρά της πλατείας της Σπιανάδας, μεταξύ της ιστορικής εκκλησίας της Μανδρακίνας και της εισόδου του Παλαιού Φρουρίου βρίσκεται ένας από αυτούς, ο Δημοτικός Κήπος γνωστός με το τοπωνύμιο Μποσκέτο.

Το όνομά του προέρχεται από το ιταλικό bosco (δάσος) και το υποκοριστικό boschetto (δασάκι).

Ο ολάνθιστος μικρός παράδεισος  “Μποσκέτο”

με τα περιποιημένα λουλουδάτα παρτέρια, τα διάφορα θαμνοειδή, τα μεγάλα αιωνόβια κι άλλα μικρότερα δέντρα δημιουργεί ένα περιβάλλον ξεκούρασης και ηρεμίας και προσφέρει ακόμη μία αξιόλογη σύνοψη του χαρακτήρα της πόλης και της αισθητικής της.

Η συμμετρία του σχεδιασμού του παραπέμπει σε Αναγεννησιακό Ιταλικό κήπο.

Δεξιά στην είσοδο βρίσκεται η προτομή του ηρωϊκού πατριώτη και ποιητή Λορέντζου Μαβίλη (1860 – 1912) και αριστερά του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1872 – 1923), ενός από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της νεότερης Ελλάδας.

Κεντρικό χαρακτηριστικό του κήπου του “Μποσκέτο” τα δύο αντικρυστά εντυπωσιακά μαρμάρινα ημικυκλικά κιόσκια που διακοσμούνται περιμετρικά με κιονοστοιχία η οποία αποτελείται από 8 κιονίσκους ιονικού ρυθμού.

Ανάμεσα τους προβάλλει ο ανδριάντας του Άγγλου Φιλέλληνα, μεγάλου Ελληνιστή και ιδρυτή της Ιονίου Ακαδημίας κόμη Φρειδερίκου Γκίλφορδ (1766 – 1827) και πίσω από αυτόν η Κόντρα Φόσσα με τον προμαχώνα Martinego που φέρει το όνομα του τότε διοικητή του Παλαιού Φρουρίου.

Το 2006 Αναμνηστική πλάκα με τη νέα του ονομασία «ΜΠΟΣΚΕΤΟ DURRELL» προς τιμή των δύο Άγγλων αδερφών συγγραφέων LAWRENCE & GERALD που διέμεναν στην Κέρκυρα την περίοδο 1935 – 1939 και οι οποίοι με τα βιβλία τους έκαναν το νησί μας παγκοσμίως γνωστό.

Τα συντριβάνια και μια μικρή όμορφη παιδική χαρά συμπληρώνουν την εικόνα αυτού του αγαπημένου σημείου του ιστορικού κέντρου του νησιού.

Πηγή

ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, Γιώργος Χ. (2008). “Τοπωνύμια: γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας“, Ιστορική – Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας, β’ έκδοση

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Αλεξάνδρα Βούλγαρη
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe