Ένα νεόκτιστο υπέροχο ξωκλήσι βρίσκεται τοποθετημένο κοντά στα γραφικά χωριά, Άνω και κάτω Παυλιάνα. Διασχίζοντας μια διαδρομή προς το βουνό στο οποίο είναι χτισμένο, μπορείτε να σταθμεύσετε το όχημα σας και να απολαύσετε την όμορφη περιπατητική διαδρομή προς την εκκλησία. Η φύση αλλά και η θέα είναι μαγευτική, ενώ υπάρχουν και τοποθετημένα παγκάκια για όσους επιθυμούν να ξαποστάσουν.

Από τη μια πλευρά μπορείτε να εντοπίσετε χωριά της κεντρικής Κέρκυρας, όπως τον Πέλεκα και την Κορακιάνα, προχωρώντας έχετε πλήρη θέα στα γειτονικά χωριά, όπως την Άνω και Κάτω Παυλιάνα, τις Βουνιατάδες και καθώς ανεβαίνετε προς την εκκλησία έχετε θέα στο χωριό Άγιος Ματθαίος, στη Λίμνη Κορισσίων αλλά και στη παραλία του Παραμόνα, την παραλία Αγίου Νικολάου και πολλά ακόμα χωριουδάκια της περιοχής.

Το σημείο είναι ευλογημένο με πανοραμική θέα σε μερικά από ωραιότερα σημεία του νησιού.

Μια κατάφυτη διαδρομή, που σας γεμίζει με χαρακτηριστικές, όμορφες εικόνες του νησιού της Κέρκυρας. Με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, το πράσινο των πεύκων και των δέντρων και τα χρώματα των άγριων λουλουδιών που φυτρώνουν σε διάσπαρτα σημεία.

Φθάνοντας στη κορυφή αντικρύζετε το νεόκτιστο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και Εσταυρωμένου ή Αϊ Λιά , όπως το αποκαλούν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου γιορτάζεται η μνήμη του Προφήτη Ηλία ή Αγίου των βουνών, μιας και οι περισσότερες εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στον Προφήτη Ηλία βρίσκονται σε ορεινά μέρη της Ελλάδας.

Στη μεγάλη έκταση που απλώνεται μπροστά σας υπάρχουν δομές για να φιλοξενήσουν τους εορτασμούς που πραγματοποιούνται εκεί αλλά και ένα παρατηρητήριο χτισμένο ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, οπού οι φύλακες έχουν ιδανική ορατότητα από εκεί ώστε να ελέγξουν πιθανή εκδήλωση φωτιάς και να ειδοποιήσουν εγκαίρως.
Άλλωστε σε ένα από τα κτήρια φιλοξενείτε ο Περιβαλλοντολογικός και Φιλοδασικός Σύλλογος Προφήτη Ηλία και Εσταυρωμένου. Μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άγιος Δημήτριος αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Παυλιάνας πραγματοποιούν δράσεις και εκδηλώσεις και συγκεντρώνουν κόσμο που επιθυμεί να συμμετάσχει και να έχει ενεργό δράση στα κοινά.

Για την ανάβαση σας προς την Ιερά μονή Προφήτη Ηλία και Εσταυρωμένου είναι καλό να έχετε προμηθευτεί νερό και να είστε προστατευμένοι από τον ήλιο με καπέλο ή γυαλιά.
Η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με όχημα μέχρι κοντινή απόσταση από την εκκλησία, όμως ο δρόμος σε σημεία του είναι σχετικά πιο δύσβατος.
Τους καλοκαιρινούς μήνες αξίζει να συνεχίσετε την εξερεύνηση σας φθάνοντας στην αμμώδη παραλία Παραμόνας όπου υπάρχουν και εστιατόρια για να γευματίσετε.

Συνεργάτες
Φωτογραφικό Υλικό: Μαρίλια Μακρή
Επιμέλεια Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe