Το ορεινό τρέξιμο και οι αγώνες βουνού έχουν μία αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Πληθώρα διοργανώσεων σε όλες τις αποστάσεις, με όλα τα είδη εδάφους, σε όλες τις εποχές του χρόνου, καλύπτουν τις ανάγκες όλων των συμμετεχόντων. Η απήχηση στη δρομική κοινότητα είναι τεράστια και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού πρόκειται για μία δραστηριότητα που προσφέρει περιπέτεια, βελτίωση της αντοχής και της αντοχής στη δύναμη, αλλαγές παραστάσεων και σε φέρνει σε επαφή με τη φύση.

Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, η ποικιλομορφία του κερκυραϊκού φυσικού περιβάλλοντος και το ήπιο κλίμα του νησιού κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών αποτέλεσαν τις προϋποθέσεις τόσο για τη διοργάνωση του Corfu Mountain Trail όσο και για την απήχηση του αγώνα.
Μια παρέα διαχρονικών δρομέων (Αλαμάνος Βασίλης, Αρκούδης Προκόπης, ο «αείδρομος» Ψάιλας Γιώργος, Αραβαντινός Γιάννης, Αλεκόπουλος Σάββας, Μπίσκος Θεόδωρος, Βίνου Ήρα, Ζαν Πωλ Γκουτόρμπ, Φαγογένης Νίκος, Μπούζης Σπύρος, Πορφύρης Αριστοτέλης) επεξεργάστηκαν, στήριξαν και προώθησαν την αρχική ιδέα της διοργάνωσης του 1ου Corfu Mountain Trail ώστε αυτή να καταστεί γεγονός τις 5 Φεβρουαρίου 2012 με την οργανωτική – αθλητική στήριξη των Συλλόγων που εκπροσωπούν: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ (ΣΕΒΑΣ) ΚΕΡΚΥΡΑΣ « Ο ΒΙΚΤΩΡ» & ΑΠΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ».

Οι διαδρομές του αγώνα αποτελούσαν χώρο προπόνησης των Κερκυραίων αθλητών βουνού.

Corfu Mountain Trail, από την ιδέα στην υλοποίηση

Ο Βασίλης, ο Ζαν Πωλ, ο Προκόπης και ο Σπύρος έδιναν τα κυριακάτικα ραντεβού τους στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας για προπόνηση στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τη συμμετοχή τους σε κάποιο αγώνα βουνού είτε πανελλήνιας είτε διεθνούς εμβέλειας.
Η αρχική παρέα δεν άργησε να διευρυνθεί καθώς όλο και περισσότεροι συναθλητές ενστερνίζονταν την εμπειρία του τρεξίματος στο βουνό. Το βουνό των Αγίων Δέκα έγινε ο τόπος αναφοράς των προπόνησεων, τόπος που δίνει τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών διαδρομών μέσα στην ενδοχώρα αυτού του κομματιού της Μέσης Κέρκυρας που η μεσογειακή βλάστηση οργιάζει.
Έτσι άρχισε σιγά – σιγά να ωριμάζει η ιδέα για τη διοργάνωση δύο διαδρομών:
OLIVE TREE TRAIL (17ΧΛΜ) και RAIN TRAIL (37ΧΛΜ).
Η Κέρκυρα παρουσιάζει το πλεονέκτημα της μη ύπαρξης ακραίων θερμοκρασιακών συνθηκών όσο και χιονοπτώσεων στοιχείο που ευνοεί τη διεξαγωγή δρόμων βουνού ώστε το νησί να κατορθώσει να προσελκύσει δρομείς από την υπόλοιπη χώρα μέσα στη καρδιά του χειμώνα.
Η χάραξη των διαδρομών του Corfu Mountain Trail με αφετηρία και τερματισμό το παραλιακό χωριό των Μπενιτσών συνδέει παραδοσιακά χωριά και οικισμούς όπως οι Μπενίτσες, το Γαστούρι, οι Άγιοι Δέκα, ο ‘Ανω Γαρούνας και ο Σταυρός.
Όταν ο Βασίλης Αλαμάνος εξέθεσε την ιδέα του τον Οκτώβρη του 2011, σχηματίστηκε ο πρώτος οργανωτικός πυρήνας από τον οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει ο «αείδρομος» δρομέας υπεραποστάσεων Γιώργος Ψάιλας, με πολύχρονη εμπειρία πάνω σε θέματα  διοργανώσεων, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των συναθλητών Χάρη Βασιλάκη και Ντάφα Κοσμά στη διάνοιξη των μονοπατιών .
Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η προσπάθεια εξοικείωσης, η οποία συνίστατο στο να γνωρίσουν οι αθλούμενοι Κερκυραίοι και Κερκυραίες τις διαδρομές στα μονοπάτια του Corfu Mountain Trail. Σε καθημερινή βάση, σχεδόν, σχηματίζονται ομάδες που ανεβαίνουν στο βουνό είτε τρέχοντας τις διαδρομές στο σύνολό τους είτε μέρος αυτών. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι οι συμπολίτες μας που απολαμβάνουν περπατώντας τη διαδρομή των 17χλμ (OLIVE TREE TRAIL).

Corfu Old Town Trail, από το βουνό στην πόλη

Το Corfu Old Town Trail είναι η έκδοση πόλεως, ένας αγώνας που διεξάγεται κάθε χρόνο στα τέλη της τουριστικής περιόδου (Σεπτέμβρη-Οκτώβρη) απόστασης 14χλμ και 7χλμ. Η εκκίνηση του αγώνα γίνεται στην πλατεία Λιστόν και ακολουθεί μια διαδρομή περνώντας και από τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, όπως επίσης και τα δύο παλάτια (Ασιατικής Τέχνης και Μον Ρεπό). Συγκεκριμένα, μετά την εκκίνηση, ο αγώνας περνάει από την Πλακάδα του Αγίου, και συνεχίζει από όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της παλιάς πόλης όπως το Σαν Τζιάκομο, τον Ντουόμο, την ιστορική γειτονιά της Πόρτα Ρεμούντας. Ακολουθεί η Παλαιόπολη, η Γαρίτσα, το Παλαιό Φρούριο, το Μποσκέτο, το Καμπιέλλο και τέλος η Πίνια. Μετά από αυτή την δαιδαλώδη διαδρομή ανάμεσα από μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ο αγώνας τερματίζει στο φημισμένο Λιστόν, σήμα κατατεθέν του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Στο Corfu Old Town Trail συμμετέχουν περίπου 500 αθλητές κάθε χρόνο με πρώτη διοργάνωση το 2014.

Είστε έτοιμοι να γνωρίσετε την γοητεία του βουνού και να σκληραγωγήσετε σώμα και μυαλό; Θέλετε να συμμετέχετε σε μια διαδρομή τρεξίματος που φτάνει σε κάθε γωνιά της πόλης αλλά και του νησιού, που συνδέεται με τον τουρισμό και το μακραίωνο πολιτισμό; Αν πάλι όχι, απολαύστε τουλάχιστον ένα περίπατο στα μονοπάτια της Κερκυραϊκής φύσης… είναι ωφέλιμος, τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Corfu Mountain Trail

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30-6945100165

E-mail: info@corfumountaintrail.com

 

Πηγή

Corfu Mountail Trail, https://corfumountaintrail.com/el/archiki/

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Corfu Mountain Trail https://corfumountaintrail.com/el/cmt-plirofories/fotografiko-yliko/
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe